Wednesday, March 02, 2011

CARA POLIS AMBIL BAHAN BUKTI DARI SEL ANWAR TAK SAH, HUJAH KARPAL….Salam semua…
Karpal Singh mendakwa kaedah-kaedah tidak sah telah digunakan oleh polis untuk mendapatkan tiga barang, untuk membantu kes liwat, dari sel Datuk Seri Anwar Ibrahim ditahan satu malam Julai 2008.
Peguam utama Anwar itu telah beberapa kali ini mengetengahkan bantahan berhubung tuala, berus gigi dan botol air mineral daripada digunakan sebagai bukti pendakwa dalam perbicaraan kes liwat ketua umum Pakatan Rakyat itu.
"Kami mahu bukti-bukti ini tidak diputuskan tidak boleh digunakan kerana kaedah-kaedah tidak sah digunakan untuk mendapatkan bukti," kata beliau.
Oleh itu kata Karpal (gambar), perbicaraan dalam perbicaraan diperlukan dan akan mengemukakan hujah esok untuk mengesahkan keperluan sedemikian.
Jika Hakim Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah membuat keputusan memihak pasukan pembela bermakna Anwar sendiri akan diambil keterangan mengenai apa yang berlaku antara 16 dan 17 Julai 2008.
“Jika hakim membenarkan yang ini, Anwar akan berada di kandang saksi dan beri keterangan. Tetapi pendakwa hanya boleh tanya soalan yang berkaitan dengan penerimaan bukti, tidak lebih,” kata Karpal kepada pemberita.
“Jika kita ada perbicaraan dalam perbicaraan, jika mereka dapat membuktikan kaedah yang tidak adil (yang dimaksudkan)... (malah) kita pun tidak tahu apa kaedah tidak adil itu (yang disebutkan),” kata ketua pasukan pendakwa raya Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden.
Bagaimanapun menurut Mohd Zabidin, terserah kepada peguam-peguam Anwar untuk mewujudkan keperluan agar diadakan perbicaraan dalam perbicaraan dan bukannya pasukan pendakwa.
“Terserah kepada pembela untuk membuktikan,” kata hakim.
Mahkamah Tinggi menetapkan esok untuk mendengar hujahan mengenai sama ada perlu diadakan perbicaraan dalam perbicaraan berhubung penerimaan empat barang bukti yang diambil dari sel lokap, tempat Anwar ditahan selama satu malam.
Hakim menetapkan tarikh itu bagi membolehkan pihak pendakwaan dan pembelaan mengemukakan hujahan masing-masing.
Isu itu dibangkitkan berikutan keterangan bekas Ketua Makmal Forensik PDRM Cheras Supt Hamidon Adnan bahawa beliau mengeluarkan empat barang bukti berkenaan (rambut, botol, tuala dan berus gigi) dari sel itu pada 17 Julai 2008 atas permintaan pegawai penyiasat DSP Judy Blacious Pereira.
Anwar 63, dituduh meliwat Mohd Saiful Bukhari Azlan yang merupakan bekas pembantu peribadinya, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.- The Malaysian Insider.

2 comments:

Anonymous said...

Salam

Ape kata saudara buat sikit ulasan mengenai Tun Mahathir mengenai Tuan Guru Nik Aziz dan kenyataan beliau mengenai Tengku Zafrul, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Maybank Investment Bank Bhd dalam Utusan Malaysia Online pada 27 Febuari baru-baru ini.

Kenyataan beliau;

"Orang Melayu keliru dan tidak tahu hendak pergi ke mana. Kerajaan tolong pun mereka masih keliru.

"Ada negara yang kerajaannya langsung tidak tolong rakyat. Kerajaan kita wujudkan peluang kerja sampai ada banyak pekerjaan tetapi orang tidak mahu kerja," katanya.

Pada sidang akhbar sama, Dr. Mahathir berkata, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Maybank Investment Bank Bhd., Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz tidak perlu meletak jawatan kerana mempertikai pelantikan Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad sebagai Pengerusi Felda.

"Saya tidak fikir dia perlu letak jawatan. Itu dia punya pendapat, kita tidak perlu dengar," katanya.

Zakir said...

Anwar boleh lari daripada semua bentuk pendakwaan, tetapi dia perlu ingat, dia tidak boleh bersembunyi daripada kebenaran. Itu adalah sunnah alam.