Sunday, March 13, 2011

KETUA EDITOR PERLU PEKA PERKARA SENSITIF. KARTUN ULTRAMAN DENGAN TSUNAMI MEMALUKAN MALAYSIA…


Salam semua…
Akhbar Berita Minggu hari ini mencetuskan kontroversi apabila ia menyiarkan sebuah kartun mengenai kejadian tsunami di Jepun yang meragut nyawa ribuan rakyatnya.
Kartun lukisan Zoy yang disiarkan di muka dalam Berita Minggu - edisi
hari Ahad Berita Harian - memaparkan superhero popular Jepun - Ultraman - lari lintang pukang dari ombak tsunami yang besar.
Berikutan itu, ramai rakyat Malaysia telah menyuarakan rasa kesal dan kemarahan mereka - melalui lamanweb sosial dan Twitter - terhadap Berita Minggu, malah ada yang menggesa supaya memboikot akhbar tersebut.
Satu laman petisyen online turut diwujudkan untuk membantah kartun tersebut, dan dalam beberapa jam sahaja, telah mengumpul 571 tandatangan.
Beberapa ahli politik dari kedua belah pihak turut mengecam kartun yang menurut mereka sebagai tidak sensitif.
Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, dalam Twitter, menulis bahawa BH perlu memohon maaf kerana menyiarkan kartun tersebut yang menurutnya tidak sensitif langsung terhadap apa yang menimpa rakyat Jepun.- Malaysiakini


1 comment:

hafiz said...

sekali pandang nampak sensitif..2kali pandang ada sesuatu yang ingin disampaikan..Ultraman merupakan Super Hero terkenal Jepun..itu merujuk kepada negara jepun..kuasa allah tidak mampu dielakkan oleh sebuah negara paling Maju DiAsia itu..

Kita jangan terlalu Konservatif...