Friday, January 14, 2011

MELODI PAS PUSAT DENGAN PAS SELANGOR SUMBANG?Salam semua…

Penulis amat sanjung tinggi kata-kata Datuk Dr Hassan Mohamad Ali yang antara lain menyatakan, beliau boleh bekerja dengan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor yang dilantik kerajaan Pusat iaitu Datuk Khusrin Narawi kerana beliau pernah bekerja dengan kerajaan.

Sebagai bekas tokoh akademik, tindakan beliau yang lebih ke arah menghormati institusi di Raja patut dipuji kerana tindakan sedemikian sedikit sebanyak akan meredakan keadaan. Malah apa yang penulis nampak ianya macam ikhlas dan tidak dibayangi oleh suara-suara halus yang hanya berani menggamit sambil berbisik dari jauh.

Tindakan beliau lebih professional dan bijak walaupun terpaksa melawan arus. Hanya anak jati Selangor sahaja yang sayangkan Sultannya. Pantang orang Melayu mendurhakai Raja atau Sultannya. Raja atau Sultan adalah lambang payung untuk semua orang-orang Melayu berteduh.

Pemimpin datang dan pemimpin pergi namun menderhakai Sultan jangan sekali. Mungkin itulah yang membezakan tindakan Datuk Dr Hassan Mohamad Ali dengan pimpinan PKR yang lainnya.

Walaupun sealiran fahaman dan matlamat, tidak hairanlah mengapa pemimpin yang berlainan negeri  seperti Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali  berani memberi amaran kepada Datuk Dr Hassan Mohamad Ali supaya tidak membuat kenyataan atau tindakan yang berbeza dengan apa yang telah dinyatakan sebagai pendirian parti.

Penulis nak tanya kepada Datuk Mustafa Ali, beranikah beliau berkata-kata jika suasana yang sama berlaku di negeri Terengganu? Bagaimana orang lain sayangkan Sultan mereka, begitu jugalah perasaan Datuk Dr Hassan Mohamad Ali kepada Sultannya. Perkara ini tidak boleh dibuat-buat kerana ianya lahir sendiri dari hati yang ada jadi diri.

Ikuti paparan yang penulis ambil daripada Harakah Daily bertarikh 13/01/2011 (Klik di sini.  )

KUALA LUMPUR, 12 Jan: PAS memberikan ingatan kepada pimpinannya di Selangor supaya tidak bertindak atau membuat kenyataan yang berbeza dengan pendirian yang telah diputuskan oleh PAS seperti yang dinyatakan oleh presidennnya baru-baru ini.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, PAS  bersama dengan Pakatan Rakyat telah membuat keputusan bahawa mereka akan menyokong penuh pucuk pimpinan kerajaan negeri di Selangor dalam menghadapi isu perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri.

Antaranya adalah menyokong penuh cadangan meminda perlembagaan negeri untuk mengembalikan kuasa Sultan dan Menteri Besar dalam perlantikan pegawai kanan kerajaan negeri sebagaimana yang diputuskan oleh kerajaan negeri Selangor.

"Saya ingin mengingatkan semua pihak khususnya pimpinan PAS Selangor supaya tidak membuat kenyataan atau tindakan yang berbeza dengan apa yang telah dinyatakan sebagai pendirian parti.

"Saya mengikuti perkembangan di Selangor secara dekat dan berharap tidak ada pimpinan di Selangor yang mengambil pendekatan berbeza ini," katanya kepada Harakahdaily.

Semua pimpinan utama PAS berhimpun di Stadium Melawati, Shah Alam baru-baru ini bagi menyatakan sokongan penuh mereka terhadap kerajaan negeri Selangor.

"Majlis ini dianjurkan oleh pimpinan PAS untuk menyatakan kita akan bersama dengan rakan Pakatan Rakyat dalam sebarang cabaran dan penentangan BN.

“Kepada siapa sahaja rakan kita yang disentuh samada PAS, PKR dan DAP, kita akan bersama dalam hadapi segala cabaran. Pakatan Rakyat makin hari makin kuat. Ini kenyataan terbuka yang kita nyatakan secara praktikal pada malam ini," kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam perhimpunan besar-besaran itu.

Turut hadir di majlis ini adalah ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat serta pemimpin kanan dari kedua-dua parti Pakatan Rakyat ini.

Hari ini media menyiarkan kenyataan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hassan Mohamad Ali yang antara lain menyatakan, beliau boleh bekerja dengan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor yang dilantik kerajaan Pusat iaitu Datuk Khusrin Narawi kerana beliau pernah bekerja dengan kerajaan.

Beliau juga memberikan amaran kepada kerajaan negeri Selangor supaya tidak menyerang Khusrin secara peribadi kerana "ia tidak adil dan boleh menimbulkan masalah dengan 28,000 kakitangan kerajaan yang ada."
"Jika mereka buat piket, kita akan bermasalah," kata Hassan sebagaimana yang dilaporkan Malaysiakini.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, PAS  bersama dengan Pakatan Rakyat telah membuat keputusan bahawa mereka akan menyokong penuh pucuk pimpinan kerajaan negeri di Selangor dalam menghadapi isu perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri.

No comments: