Tuesday, February 15, 2011

DEMO INTERLOK (27/2/2011): HINDRAF BERI KATA DUA KEPADA KETUA POLIS NEGARA TAN SRI ISMAIL OMAR ?


Salam semua…
Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) mahu bertemu dengan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar untuk membincangkan rancangan mereka mengadakan perarakan pada 27 Februari nanti untuk bantahan penggunaan novel Interlok di sekolah-sekolah.
Dalam suratnya kepada Ismail hari ini, pengerusinya yang dalam pelarian P Waythamoorthy (gambar) berkata, mereka bimbang terdapat agen provokasi yang mungkin dihantar oleh Umno untuk menggangu acara itu.
Katanya, oleh kerana rancangan perarakan pada Mac ini berniat baik dan aman, polis patut melaksanakan tugas mereka memastikan tiada kejadian yang tidak baik berlaku.
"Jika kamu enggan buat apa yang patut, kami letakkan tanggungjawab untuk segala insiden buruk yang mungkin berlaku dan kamu dianggap cuai dalam menjamin keselamatan orang ramai yang tidak bersalah, yang membantah secara aman," tulisnya dalam sepucuk surat.
Acara itu, digelar Solidarity March Against Umno Racisme (Perarakan Solidariti Menentang Perkauman Umno) dijadual diadakan di KLCC di ibu negara. Tujuan utamanya bagi membantah tindakan Kementerian Pelajaran yang mengekalkan penggunaan novel kontroversi Interlok.
Pengkiritik - terutama daripada pemimpin dan aktivis kaum India - menolak teks sastera itu dengan anggapan ia sensitif dan memberikan gambaran buruk terhadap masyarakat itu. –Berita selanjutnya rujuk kepada Malaysiakini, 15/02/2011.
P/S - Buat apalah nak berdemo sampai boleh menyusahkan orang ramai dan memberi gambaran yang burok kepada pelabur-pelabur luar. Kerajaan tidak pernah menindas kaum Indiapun. Perkara sekecil inipun, kenapalah buat kecoh-kecoh? berbincang dan bermuafakatlah secara rasional.
Kerajaanpun satu, buat apalah nak bertegang leher mahu terus menggunakan novel tersebut.  Carilah penyelesaian terbaik, masih banyak lagi novel-novel rakyat yang bagus-bagus di pasaran, ambil sajalah....habis cerita....ingat,  PRU13 dah dekat. Nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong pula berciciran.


11 comments:

Anonymous said...

Senang aja. Jemput mereka jadi tamu di Kemunting.

blogenstarz said...

KEPADA KPN:-
JANGAN JADI LEMBIK.
TEGAS DAN JANGAN LAYAN SALAKAN ANJING LIAR TERSEBUT.
JIKA KPN LEMBIK.... MARUAH 85000 ANGGOTA AKAN MERUNDUM.
JANGAN BIARKAN ANJING ITU TERUS MENYALAK.
JANGAN TUNDUK KEPADA UNDANG2 YANG MEREKA ADA.
POTONG KEPALA ULAR SUPAYA TIDAK MEMATUK LAGI !

Anonymous said...

Kalau nak berkumpul tak apa...Kenapa pulak buat banner ada tulis UMNO racist?? Ini provokasi.

Apa kata kalau orang UMNO tulis "Keling", "paria" , tentu orang India Hindraf akan marah kan..

So, jgnlah jadi bodoh!!!

Lagipun pasal Novel tu sedang dalam perbincangan dan mungkin ada dibuat sedikit pindaan dan sebagainya...So, tunggu ajelah keputusan nya...

Hindraf ni otak udang. Nak jadi hero tamil..Tapi, bila India kat Kg Pala kena halau, dia senyap macam org bodoh!!
Sekarang nak jadi hero pulak...!!

Poodah!!!

Kawan aku berketurunan India pun, benci dgn samseng Hindarf ni..

Buat kacau aje yg mereka tahu, tapi action tak ada..

Anonymous said...

Maaf tuan.
Rumusan tuan tidak dapat diterima.
Biar UMNO tidak dapat sokongan puak pelampau HINDRAF (INDIA) yang tidak pandai berterima kasih jauh lagi bersyukur.

UMNO mesti merprinsip jika tidak mampu... Melayu ada 100 NGO yang telahpun berikan memo kepada PM : Tiada lagi undi untuk semua calon cap HINDRAF dalam PRU dan PRK lepas ini.

Bukanlah Melayu itu hanya ada didalam UMNO wahai HINDRAF. Sikap beralah UMNO itu BUKANlah sikap sebenar Melayu yang tidak terikat kepada mana-mana partai politik.

Provokasi HINDRAF bagai meniup api dalam sekam yang jika gagal diurus dengan baik bakal mendatangkan bencana buat negara.

UMNO usah tiru gaya PAS yang sanggup jilat DAP-PKR kerana inginkan undi dan kerusi... cis! Terkutuk lantaran prinsip perjuangan sanggup dihumbankan kerana dunia.

Anonymous said...

betul tu bro...apa nak dibanggakan dgn novel interlok..carilah novel lain yg seiring dgn zaman global yg boleh membawa kepada pemikiran seimbang masa kini...kerajaan harus bertindak berani dgn mengeluarkan novel ini dari sesi pembelajaran..bagi semula pada kaum india yg berfikiran kuno..demi masa depan pembelajaran tanpa gangguan..provokasi adalah lebih selamat kita beralah..mana tpm...ni pru13 dah nak sampai jgn sampai kerajaan beralih angin pada party lain...bungkus orang melayu..ayoh tpm ambil keputusan TEPAT..katakan tidak pada INTERLOK...siapa yg nak sokong sila tinggalkan pesanan..pada hindraf lu memang KHAK TUIHHHH....

Anonymous said...

tpm...buang saja novel interlok ini.kita cari novel lain yg lebih sesuai dan tidak mengganggu senseviti kaum lain..tak da kelebihan pun pada novel ini...nak gaduh adala..pru13 makin dekat...jgn sampai kerajaan bertukar tangan tpm...mampuih orng melayu..ayoh TPM ambil langkah berani dlm situasi ini..pada hindraf haram jadah...khakk tuihhh..

Anonymous said...

tpm...buang saja novel interlok ini.kita cari novel lain yg lebih sesuai dan tidak mengganggu senseviti kaum lain..tak da kelebihan pun pada novel ini...nak gaduh adala..pru13 makin dekat...jgn sampai kerajaan bertukar tangan tpm...mampuih orng melayu..ayoh TPM ambil langkah berani dlm situasi ini..pada hindraf haram jadah...khakk tuihhh..

Anonymous said...

Hindraf kan pertubuhan haram ???? kenapa nak berlembut dengannya ??? Kerajaan perlu bertindak tegas ??? PERTUBUHAN HARAM ??????

Anonymous said...

Salam Tuan.
Sepatutnya tidak dilayan ugutan org gila yg penakut tu...cakap banyak sebab ada kat luar negara. Mai balik sini dan ugut le...ada berani ke?

Kepada pengkomen yg belum baca lg novel interlok tu sila le baca dulu sebelum mengutuk novel tersebut. anda akan faham mengapa ia dipilih. Kebenaran yg ada dalam novel tersebut memang susah nk diterima jika pembaca tidak menghayati apa isi sebenar novel tersebut. janganlah terus menerus merendahkan sebuah karya yg bagus dek kerana bangsa india telah lupa asal usul dan per'kasta'an mereka.

Kutip said...

Ambil pendekatan menang-menang. Tukar saja novel interlok tu. Dan bagi balik kata dua kepada HINDRAF, kau buat demo, siap kau masuk penjara.

Anonymous said...

dah kumpulan tu diharamkan, sumbat je masuk kemunting center bila buat demo atau berkumpul..sejarah tak boleh dipadamkan kalau ia takan nak mengaku tidak..sebab ananda krisna dah kaya maka semua orang india kaya ..aku ingat yang tengah nak jadi kaya raya ialah pemimpin hindraf yang kat uk tu ..jangan jadi bodoh ingat sikit asal usul tu..kerja kuat baru boleh kaya dan jangan masuk skim cepat kay..hehe