Monday, February 28, 2011

MEMANG SAH PAS BUAT FITNAH, DS NAJIB KATA, BELIAU TAK KATA IKHWANUL MUSLIMIN MESIR DAN DR YUSUF AL-QARDHAWI SEBAGAI PENGGANAS…


Salam semua…
Najib Razak bersalam dengan calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil Dun Kerdau Syed Ibrahim Syed Ahmad selepas majlis mesra bersama warga Felda Jengka 23 di sini, hari ini. — Foto BernamaTEMERLOH, 27 Feb — Datuk Seri Najib Razak berkata beliau tidak pernah melabelkan kumpulan Islam terbesar Mesir Ikhwanul Muslimin dan ulama terkenal dunia Syeikh Dr Yusuf Al-Qardhawi sebagai pengganas.
Perdana Menteri berkata sebaliknya gerakan itu perlu menghilangkan persepsi dunia terhadap mereka yang dianggap sebagai kumpulan ekstrem.
“Saya tak kata Muslim Brotherhood (Ikhwanul Muslimin) ini kumpulan pengganas. Saya kata Muslim Brotherhood (Ikhwanul Muslimin) boleh ambil bahagian dalam pilihan raya dengan syarat menolak keganasan dan fahaman ekstremis, sebab ini (kumpulan pengganas adalah) pandangan umum terhadap Muslim Brotherhood, bukan pandangan saya,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis ramah mesra bersama penduduk Felda Jengka 25, di sini hari ini.
Najib berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa dan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendesak beliau menarik balik tuduhan liar yang dilemparkan kepada Ikhwanul Muslimin dan Syeikh Dr Yusuf Al-Qardhawi.
Dalam kenyataannya semalam, Nasharudin mendesak Najib supaya menarik balik “tuduhan liar” yang didakwa dilemparkan ke atas Ikhwanul Muslimin dan Dr Yusuf Al-Qardhawi berhubung penglibatannya dalam politik pascaera Hosni Mubarak.
“Memetik ucapan yang dibuat olehnya (Najib) di Istanbul baru-baru ini, beliau mendakwa parti politik Ikhwanul Muslimin terlibat dengan keganasan dan sifat ekstremis.
“(Sebaliknya) Ikhwanul Muslimin merupakan sebuah gerakan Islam sah di Mesir. Malah, mereka turut terlibat dan berpartisipasi secara aktif dalam beberapa siri pilihan raya di Mesir,” kata Nasharudin.
Dalam kenyataan dibawa oleh National Review Online, Najib dipetik berkata Ikhwanul Muslimin tidak seharusnya “mengambil bahagian dalam proses (pemulihan Mesir) selagi mereka tidak menolak keganasan dan ektremisme.”
“Sesiapa yang mahu menjadi sebahagian daripada proses politik harus menerima bilia yang selari dengan demokrasi,” kata Najib dipetik laman web itu.
Nasharudin menambah, mereka sering melaungkan tema “penglibatan dan bukan penguasaan” di samping memelihara peruntukan-peruntukan yang termaktub dalam perlembagaan Mesir.
Bagaimanapun kata beliau, hak dan nilai demokrasi mereka sebagai rakyat dan parti politik yang sah telah dicabul sehingga mereka terpaksa berdepan dengan ancaman, ugutan serta penyelewengan kuasa yang dilakukan oleh pemerintah Mesir.
Sehubungan itu, Najib berkata gerakan itu perlulah menghormati undang-undang, proses demokrasi dan cintakan keamanan.
Kalau mereka (gerakan itu) kata, bahawa mereka tak ada ideologi sedemikian rupa (ekstrem), mereka nak ambil bahagian ikut proses undang-undang, menghormati proses demokrasi, cintakan keamanan. Kita (Malaysia) tak ada masalah untuk menerima mereka untuk bertanding dalam pilihan raya.
“Lagipun ini bukan keputusan saya, ini keputusan yang perlu dibuat oleh negara lain, negara masing-masing. Saya tak kata mereka ini golongan ekstremis atau pengganas. Soalnya, untuk mereka menghilangkan persepsi dunia terhadap kumpulan ni,” kata Najib dipetik Bernama-
P/S – Tu lah PAS, lain kali kalau nak bagi komen kenalah berhati-hati. Jangan main serkap jarang saja berpandukan maklumat yang lemah. Memperkatakan  sesuatu perkara yang TIDAK BENAR mengenai percakapan seseorang dengan niat ingin mengaibkan serta menghebahkan kepada orang ramai adalah fitnah yang dilaknat oleh Allah.

Pemimpin-pemimpin PAS masih lagi angkuh dengan pidato-pidato mereka. Walhal, mereka tidak sedar kerana ramai orang termasuk penulis melihat mereka apabila bercakap kurang informasi dan persediaan.
Sumber-sumber berita daripada musuh Islam yang tidak benar dijadikan bahan untuk mengaibkan dan menjatuhkan rakan Islam yang lain.
Moga-moga dijauhi bala oleh Allah ke atas kita semua dek kerana kelekaan dan kegelojohan manusia-manusia seperti mereka.

1 comment:

Anonymous said...

Mesir...? depa saje buat tak tahu ker buat2 tak faham....Amerika dan EU buat apa kat Mesir bila kononnya kebangkitan rakyat bermula....? selain 'perbincangan' untuk peralihan kuasa...? ada direct campur tangan tak, macam yang depa buat kat Libya...? siap nak buat sekatan ekonomi lagi dll...

adakah ini bermakna Libya tu ditadbir secara baik...? tidak semestinya....tapi ini bermakna....Libya ingin dikuasai secara total oleh Amerika dan seangkatan dgn nya....

dan PAS...? apa yang depa da buat..? ada tak apa2 'keamanan' yang depa sumbangkan...? kat Palestin ka...kat Mesir baru2 ni ka...? selain buat kecoh...tapi kecoh kat tempat sendiri ja...almaklumlah Malaysia didukung oleh perlembagaan yang mendaulatkan agama ISLAM.....depa berani lah buat 'perangai'....

dan apa kemuafakatan yang depa da buat...selain dengan yang seangkatan dengan depa....gile kuasa...gile harta...gadai tu gadai ni...?

nak keadilan apa...? nak tadbir negara....baru nampak keadilan...? kalau da rasa rakyat ni tak layak mengundi....demokrasi pun tak nampak demokrasi nya....pi lah pertikai kan demokrasi tu....demo kat kedutaan sana sini....tapi macam biasa lah kedutaan negara asing yang ada kat Malaysia ja lah....

giler biol !

wallahu'alam...