Friday, February 25, 2011

KENYATAAN YANG PALING MENYAKITKAN HATI. BACA DI SINI.

                                                      Gambar Hiasan


Salam semua…
Sekolah Cina tolak akhbar Melayu percuma.
Pengerusi lembaga sekolah itu, Goh Kim Fah berkata pelajar tidak akan dapat membezakan laporan Utusan Malaysia yang lazimnya berat sebelah dan bersifat perkauman dengan berita...
Akibat tekanan dan bantahan kumpulan pendidikan Cina dan parti pembangkang, sebuah sekolah rendah Cina di Kuantan menukar keputusannya untuk menerima akhbar percuma Utusan Malaysia.
Menurut laporan Sin Chew Daily hari ini, keputusan tidak menerima akhbar tersebut dibuat oleh lembaga SRJK (C) Semambu selepas bermesyuarat malam semalam.
Pengerusi lembaga sekolah itu, Goh Kim Fah memberitahu Sin Chew Daily, sekolahnya pada asalnya memang mahu menerima akhbar percuma Utusan Malaysia yang disumbangkan oleh sebuah syarikat swasta yang bertujuan meningkatkan tahap penguasaan bahasa Melayu di kalangan pelajarnya.
“Diakui, kami memang lalai dalam isu ini. Kami tidak mengkaji impak keputusan (untuk menerima sumbangan itu),” katanya.
Menurut Goh, pelajar tidak seperti orang dewasa tidak akan dapat membezakan laporan Utusan Malaysia yang lazimnya menurut pengkritik adalah berat sebelah dan bersifat perkauman dengan berita sebenar.
Ini antara alasan lembaga itu menolak tajaan sumbangan tersebut.
Isu berkenaan timbul apabila Utusan Malaysia melaporkan syarikat hartanah Pasdec Holdings Berhad akan menaja 4,375 akhbar percuma kepada empat sekolah rendah dan sebuah sekolah menengah di Pahang.- Petikan daripada Malaysiakini, 25/02/2011.Klik di sini.
P/S – Anda boleh menilai sendiri apakah maksud dan mesej yang ingin mereka sampaikan kepada kita. Adakah akhbar mereka adil-adil belaka?

6 comments:

Anonymous said...

org melayu dok lena lagi...
buy last from mata sepet

Anonymous said...

macam la orang dewasa pandai sangat menilai. cina dewasa pun tak pandai cakap melayu, pandai la pulak nak main politik ...

Anonymous said...

MELAYU PKR DAN PAS DAH DITIPU HIDUP2 TP MASIH MEMBODOHKAN DIRI...ITULAH JADINYA...

bodo Piang said...

MELAYU PKR DAN PAS BUKAN MEMBODOHKAN DIRI SEBAB DEPA MEMANG BODOH

Anonymous said...

PAS Jadah kata dia bukan Melayu. Peduli apa Utusan Malaysia ditolak di SJK(C).

Perlu diketahui, Kelantanlah negeri PALING banyak terima bantuan atas prisip kemelayuannya itu berbanding negeri-negeri lain.

Peliknya PAS tak tolak le pulak. Contohnya 'bantuan pakaian seragam murid'

usop said...

Bukan sokabar cina 10x perkauman drp sokabar Melayu ke?Cina memang suka bermuka2 dan menuduh orang lain rasis sedangkan dioranglah rasis sejati.Contoh cina lebih bersikap perkauman;cina ada perayaan berasaskan bangsa macam tahun baru cina sedangkan Melayu tak ada.