Saturday, February 26, 2011

HANYA TIMBALAN PRESIDEN PAS NASHARUDIN MAT ISA, DI ANTARA PEMIMPIN PAS YANG FAHAM ERTI DEMOKRASI SEKALIGUS TOLAK DEMONTRASI RAKYAT ALA KRISIS DI MESIR…Salam semua…
PAS menyifatkan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam sebagai “sombong” apabila mendakwa bahawa Malaysia akan menjadi macam Mesir, yang berhadapan dengan pergolakan politik, jika diberi kuasa untuk memerintah negara ini.
Menurut Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa, kenyataan itu adalah satu tuduhan liar yang menunjukkan sikap sebenar Mohd Ali yang “sombong”.
“Kenyataan yang amat sombong dari seorang pemimpin Umno yang tidak faham erti demokrasi.
“Ia adalah satu tuduhan yang amat liar apabila kaitkan PAS dengan kekacauan di Mesir, Mesir berlaku kekecohan bukan kerana rakyat tapi adalah kerana campur tangan pihak berkuasa termasuk pemerintah,” katanya kepada The Malaysian Insider ketika ditemui di pusat penamaan calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau di sini.
Semalam Mohd Ali berkata, Malaysia dijangka menerima nasib seperti Mesir yang dilanda rusuhan baru-baru ini jika PAS memerintah negara ini.
Beliau berkata, ini kerana parti tersebut gemar menggunakan pendekatan demonstrasi dalam menangani sesuatu isu yang bukan saja tidak membawa kebaikan kepada rakyat, malah turut memburukkan keadaan.
Kata Nasharudin, Mohd Ali sebagai seorang pemimpin Umno yang sudah lama terlibat dalam arena politik patut tahu maksud sebenar amalan demokrasi yang diamalkan.
“Patut beliau yang sudah lama menjadi pemimpin Umno patut faham erti demokrasi yang membolehkan mana-mana parti untuk melibatkan diri dalam pilihan raya.
“Bukan kerana rakyat tapi sistem yang diamalkan di Mesir, dan kita di sini telah terlibat dalam pilihan raya sejak dari dulu lagi... sudah banyak yang kita sertai,” katanya.
Jelas beliau, strategi Umno untuk memburukkan PAS sepanjang kempen pilihan raya berlangsung tidak akan mempengaruhi pengundi di Merlimau.
“Ini bukan kempen Umno tapi ia adalah sikap yang ditunjukkan pemimpin Umno terhadap Pakatan Rakyat dengan buat tuduhan liar untuk nafikan hak demokrasi.
“PAS sudah terlibat dalam pilihan raya sudah lama, rakyat tahu apa PAS dan mereka tahu kualiti yang ada pada PAS.
“Mereka (Barisan Nasional) boleh tuduh tapi usaha untuk memperbodohkan pengundi di Merlimau tidak akan berhasil,” kata Ahli Parlimen Bachok ini.
Walaupun Merlimau merupakan kubu kuat Barisan Nasional (BN), beliau percaya PAS akan memberikan saingan yang hebat.
“Kita jangkakan satu pertandingan yang sengit dan tak mudah (untuk menang) tapi itu tidak bermakna kita tidak boleh beri tentangan,” kata Nasharudin.
PAS meletakkan Timbalan Ketua Pemuda PAS Melaka Yuhaizat Abdullah sebagai calon manakala BN mempertaruhkan ahli jawatankuasa Umno Jasin Roslan Ahmad untuk mempertahankan kerusi DUN Merlimau.
Ini merupakan kali pertama kedua-dua calon bertanding dalam pilihan raya.
Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandangnya dari BN, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan pada 20 Januari. Pada pilihan raya umum lalu, Allahyarham memenangi kerusi berkenaan dengan menewaskan calon PAS, Jasme Tompang dengan majoriti 2,154 undi.- The Malaysian Insider.
P/S – Syabas Nasharudin Mat Isa. Inilah contoh di antara pemimpin PAS yang percayakan demokrasi. Sebenarnya kenyataan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam itu, cuma kata-kata perli beliau kepada pemimpin-pemimpin PAS yang  menyamakan suasana di Mesir sama dengan di Malaysia. Mereka inilah yang tidak percayakan demokrasi. Kalau tak percaya sila rujuk kembali kenyataan-kenyataan mereka sebelum ini. Siapa dia ?…faham-faham sajalah…


1 comment:

sasha2020 said...

Ali Rutam cuma nak acah acah aje...

Just nak tengok respons dari pemimpin PAS...

Sekarang baru kita tahu, mereka mendokong demokrasi ...tapi kena ingat..Demokrasi terpimpin dan berakhlak, Bukannya demokrasi yg mengganas dan menggalakkan demostrasi jalanan...

kalau ikut demokrasi, siapa yg menang dia yg pimpin negara. Tapi kenapa pulak nak buat demostrasi untuk jatuhkan kerajaan...utu namanya tak demokratik!!

Kalau nak jatuhkan, tunggulah masa Pilihanraya nanti!!!