Sunday, February 13, 2011

ABDUL HADI AWANG , ADAKAH ANDA SEORANG PEMIMPIN YANG LEMAH TAPI GILAKAN KUASA SERTA TIDAK PERCAYA KEPADA SISTEM DEMOKRASI ?


Salam semua…
Penulis nak tergelak bila terbaca komen terbaru Abdul Hadi Awang yang seolah-olah tidak rasional dalam melontarkan komen beliau.
Kerajaan yang mengamalkan demokrasi tulen tidak semestinya menyerah bulat-bulat kuasa  pemerintahan mereka kepada pembangkang. Adakah demokrasi tulen itu akan terjejas kalau parti pemerintah itu kuat atau parti pembangkang itu lemah?
Di manakah letaknya maruah beliau sebagai pemimpin terbilang kalau beliau asyik berterusan menyalahkan kekuatan Barisan Nasioanal (BN) di bawah DS Najib  dalam memimpin negara?  sebaliknya beliau sanggup pula menutup kelemahan diri sendiri dan parti dengan menyalahkan kerajaan ?
Kalau ikutkan kewarasan akal, semestinyalah kerajaan yang memerintah akan melakukan yang terbaik  bagi menggerakkan jentera kerajaan dalam pelbagai hal mengikut kemampuan yang sedia ada.  Jadi tidak timbullah kerajaan menggunakan  media  yang berat sebelah  kerana kerajaan yang dibentuk melalui demokrasi tulen seperti UMNO-BN tidak pernah mengabaikan tanggungjawab yang telah diamanahkan oleh pengundi majoriti mereka. Sebab itulah kenapa UMNO serta parti komponen BN yang lain mampu bertahan memerintah negara Malaysia lebih dari 50 tahun!..
Adakah Abdul Hadi bercakap seolah-olah kerajaan dibawah UMNO-BN sekarang memerintah secara kuku besi? Beliau sebenarnya lupa disebalik kerajaan UMNO-BN yang kuat, berdirinya jutaan penyokong-penyokong kuat mereka termasuklah penulis sendiri.
Jadi persoalan tentang ketidak-adilan sistem pilihanraya di Malaysia tidak timbul sama sekali. Yang kuat akan menang dan yang lemah akan kalah.  Beliau satu ketika dulupun pernah menang di dalam Pilihan Raya Umum (PRU) dan telah berjaya membawa kerajaan PAS memerintah di negeri Terengganu daripada UMNO-BN selama satu penggal. Apa yang tidak adilnya wahai Abdul Hadi Awang?.
Semua orang tahu termasuklah pimpinan PAS Kelantan, oleh sebab kelemahan pemerintahan beliau yang tidak kompeten dalam segala hal, rakyat negeri Terengganu yang kecewa telah menyerahkan kembali pemerintahan PAS kepada UMNO-BN di dalam PRU 13 dulu. Kalau tidak percaya tanyalah sendiri kepada blogger pro pembangkang, saudara Tulang Besi.
Adakah kekalahan tersebut tidak adil juga pada kacamata Addul Hadi?
Oleh itu, janganlah sesekali mengaitkan setiap kekuatan pemerintahan kerajaan BN di bawah DS Najib dengan unsur-unsur kejahatan dan sebaliknya kelemahan parti pembangkang sendiri pula dianggap sebagai penindasan ke atas rakyat.
Kalau inilah yang berlaku, adalah amat malang sama sekali kerana Abdul Hadi sebenarnya telah mengambil kesempatan di atas kelemahan diri sendiri dan parti PAS keseluruhannya dengan menghasut  rakyat supaya menjatuhkan kerajaan BN sepertimana yang berlaku di Mesir. Tindakan dan seruan beliau itu dilihat seolah-olah tidak berlaku adil kepada semua rakyat di Malaysia.
Sebaliknya, tindakan beliau yang cuba mengenepikan undi majoriti di dalam PRU 12 dulu bukanlah ciri-ciri amalan demokrasi yang tulen sebenarnya.
Adakah jika kerajaan menyerahkan bulat-bulat  pemerintahan negara kepada parti pembangkang tanpa perlu adanya pilihanraya akan dianggap demokrasi tulen pada kacamata Abdul Hadi? 
Kalaulah itu yang beliau maksudkan.  Beliau ternyata  silap sama sekali dan beliau bukanlah ahli politik dan pejuang demokrasi tulen!

Baca kenyataan beliau sepenuhnya seperti yang disiarkan oleh Harakah Daily;
KUALA LUMPUR, 12 Feb: “Inilah seharusnya menjadi iktibar kita, terutamanya kepada kerajaan Umno BN yang juga memaparkan sikap dan perangai yang sama dengan apa yang ditunjukkan oleh rejim yang telah ditewaskan itu,” kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.
Justeru, katanya PAS mengajak seluruh rakyat yang dahagakan perubahan agar dapat bersama kami dan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat untuk terus merencanakan tugas bagi melakukan perubahan menyeluruh dalam negara kita ini.
Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas tindakan Hosni Mubarak meletakkan jawatan Presiden Mesir berikutan bantahan berterusan rakyat selama 18 hari.
Berikut kenyataan penuh beliau.
Parti Islam SeMalaysia (PAS) ingin mengucapkan tahniah kepada rakyat Mesir yang berjaya menyingkirkan rejim Hosni Mubarak yang telah menzalimi rakyatnya sejak sekalian lama. Keberanian dan sikap konsisten rakyat yang dahagakan perubahan ini wajar dicontohi oleh masyarakat dunia yang juga berhadapan dengan kerajaan yang zalim dan menindas rakyat. Benarlah firman Allah SWT dalam Al Quran bahawa nasib sesuatu kaum itu akan diubah oleh Allah sekiranya kaum itu sendiri ingin mengubahnya.
Cabaran terbesar selepas ini ialah tentunya mengemudi kerajaan peralihan yang dipimpin sementara oleh pihak tentera supaya perubahan yang digerakkan oleh rakyat ini akhirnya akan kembali kepada kuasa rakyat dalam menentukan hala tuju dan bentuk pemerintahannya, dengan menjadikan peluang keemasan ini untuk menegakkan keadilan menyeluruh, demokrasi telus dan tulen, dan akhirnya menjadi contoh kepada kerajaan lain di rantau Asia Barat yang masih dibelenggu demokrasi tempang. Pihak Majlis Ketenteraan pula diminta supaya tidak menggunakan ruang ini untuk berdolak dalih dan berhelah dalam membina negara Mesir baru nanti.
Kuasa besar dunia juga perlulah menghormati kuasa rakyat dengan tidak cuba mencaturkan suasana pemerintahan baru di Mesir itu. Sebarang campur tangan kuasa luar akan hanya memburukkan keadaan dan menyebabkan suasana kacau-bilau berterusan dialami oleh rakyat Mesir.
Peristiwa bersejarah ini tentunya menjadi iktibar kepada masyarakat dunia, termasuklah kerajaan Malaysia pimpinan Umno BN. Inilah natijahnya apabila undang-undang negara dipergunakan untuk menahan tanpa bicara, darurat diisytiharkan sewenangnya dan kuasa rakyat tidak dihormati sejak sekian lama.
Tempoh itu juga meyaksikan bahawa media dikuasai oeh kerajaan memerintah dan dipergunakan tanpa segn silu dengan matlamat untuk mengekalkan kuasa kerajaan memerintah. Parti politik yang wujud pula dipaksa berdepan dengan sistem pilihanraya yang berat sebelah, dan seterusnya menafikan kuasa rakyat. Sistem pendidikan pula menjadi bahan eksperimen, budaya hidup hedonisme dan penuh dengan rumpunan hiburan yang melekakan telah melupakan rakyat kepada realiti kehidupan sebenar, rasuah bermaharajalela dan rakyat dipaksakan untuk menerima satu bentuk kehidupan yang tujuannya entah ke mana. Akhirnya rakyat Mesir bangkit melakukan perubahan pada hari yang bersejarah ini.
Inilah seharusnya menjadi iktibar kita, terutamanya kepada kerajaan Umno BN yang juga memaparkan sikap dan perangai yang sama dengan apa yang ditunjukkan oleh rejim yang telah ditewaskan itu. PAS dengan ini mengajak seluruh rakyat yang dahagakan perubahan agar dapat bersama kami dan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat untuk terus merencanakan tugas bagi melakukan perubahan menyeluruh dalam negara kita ini.1 comment:

Mohd said...

PAS dgn tidak-tanduknya yg semakin hari semakin bodoh sudah tidak diterima oleh rakyat lagi kecuali orang2 yg berkepentingan utk mengsonglap duit rakyat dan ahli2 PAS yg tidak berapa cerdik.
Dgn itu Anwar dan Hadi tidak boleh mengharapkan kemenangan di PRU13.
Mereka hanya boleh menghasut sejumlah kecil rakyat utk buat huru-hara dlm negeri supaya mereka boleh merampas kuasa daripada Kerajaan BN!