Wednesday, February 16, 2011

NIK AZIZ PERLECEH SAMBUTAN MAULIDUL RASUL-SURUH SEBAHAGIAN PERUNTUKAN PERBELANJAAN MAKANAN DIGUNAKAN UNTUK SELENGGARA JAMBAN.


Salam semua…
Sebuah badan pemikir, Minda Pondok menyelar tindakan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana memperkecilkan sambutan Maulidur Rasul.
Jurucakap badan tersebut, Mohd. Saifuddin Abdul Rahman berkata, sambutan besar-besaran Maulidur Rasul mempunyai hikmah yang besar iaitu memupuk perpaduan di kalangan ummah dan mengingatkan kembali terutama generasi muda tentang sirah Rasululullah.
"Ibnu Tamiyyah, ulama kontorversi yang banyak menentang amalan tradisi Islam turut menyokong supaya Maulidur Rasul disambut secara bermusim kerana terdapat pahala yang besar kerana niatnya elok dan menjunjung Rasulullah SAW dan keluarganya.
"Ulama besar, Prof Dr. Yusuf Al-Qardawi juga memberi pendapat yang sama dan wajib ke atas kita untuk mengingati sirah baginda dan menjadi iktibar kepada kita," katanya kepada Utusan Malaysia, di sini hari ini.
Beliau mengulas mengenai kenyataan Nik Abdul Aziz ketika menyampaikan kuliah mingguannya Jumaat lalu supaya sebahagian daripada wang yang digunakan untuk menyediakan makanan sempena sambutan Maulidur Rasul dimasukkan ke dalam tabung masjid atau surau.
Nik Abdul Aziz dilaporkan berkata, kebanyakan tandas masjid atau surau di negeri ini kotor dan memerlukan pembiayaan bagi memastikan ia dapat diselenggara dengan baik.
Mohd. Saifuddin berkata, berdasarkan pandangan ulama, sambutan Maulidur Rasul bukan suatu amalan yang bidaah kerana ia jelas memberikan manfaat dari banyak aspek politik serta jati diri umat Islam.
"Kami merasa amat dukacita dengan kenyataan Nik Abdul Aziz ini ia seolah-olah untuk menarik perhatian orang ramai untuk kepentingan politik.
"Maulidur Rasul sewajarnya disambut dengan meriah di negeri ini untuk mengingatkan umat Islam terutama generasi muda tentang sirah Rasulullah," katanya. – Utusan Malaysia, 16/02/2011.
P/S – Penulis tak tahulah apa lagi nak penulis kata kepada Nik Aziz  yang seorang ni. Begitu teruknya maruah beliau sebagai tok guru agama bila memperlecehkan sambutan Maulidul Rasul dengan peruntukan untuk selenggara jamban masjid.
Begitu hina sangatkah sambutan Maulidul Rasul pada kacamata beliau sampai  beliau tergamak komen sedemikian rupa.? Nik Aziz..Nik Aziz…

1 comment:

Anonymous said...

lebih baik letak jawatan MB kalau tandas masjid pun tak boleh jaga ...ini lah akibatnya asyik berpolitik saja...memalukan Islam