Sunday, May 08, 2011

Terkini tentang Isu Kristian-Islam : “Tolong bertenang sehingga kami mencari faktanya. Ia (mengeksploitasi) tidak akan memberi manfaat kepada sesiapa pun – DS Najib, Jakatra.


Salam semua®
Datuk Seri Najib Razak menggesa semua pihak supaya bertenang dan tidak mengeksploitasi isu agama — kononnya pihak Kristian berkonspirasi mahu menjadikan ia agama rasmi negara.
“Tolong bertenang sehingga kami mencari faktanya. Ia (mengeksploitasi) tidak akan memberi manfaat kepada sesiapa pun.
“Siapa saja sama ada pembangkang atau prokerajaan, mereka tidak boleh dan tidak sepatutnya mengeksploitasi isu ini,” kata beliau di akhir Sidang Kemuncak Asean ke-18 di sini.
Laporan Bernama menyebut, Perdana Menteri yang diminta mengulas isu mengenai adanya pihak sedang berusaha menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Malaysia.
Katanya kerajaan akan menyiasat terlebih dahulu perkara itu dan semua pihak tidak harus membesarkan cerita kerana ia boleh menjadi api dalam sekam.
“Kalau kita tak bendung, ia boleh menjadi unsur polarisasi yang serius dalam masyarakat kita,” katanya.
Najib berkata agama merupakan perkara yang sensitif dan semua pihak dalam negara mesti menjaga keadaan supaya tidak ada sesuatu yang boleh mencetuskan ketegangan di kalangan rakyat.
“Malaysia berpegang kepada peruntukan Perlembangan, maknanya Islam ialah agama rasmi Malaysia dan di samping itu agama-agama lain bebas dianuti.
“Ini merupakan prinsip penting yang telah dijadikan sendi utama dalam pembentukan negara Malaysia yang tidak boleh dipersoalkan.
“Kalau ada sesiapa yang cuba menggugat ketenteraman negara, kita tak akan benarkan perkara ini berlaku sebab yang penting ialah keharmonian dalam negara kita,” katanya.-The Malaysian Insider
P/S- Penulis tengok ramai pemimpin PAS yang bertindak seolah-olah melebihi sudu dari kuah. Rileks lah dulu ‘brothers’, betul seperti kata DS Najib. Berilah masa kepada kerajaan mencari fakta dan puncanya.
Jika kita rasa kita daripada golongan  berpelajaran tinggi, janganlah pula kita bertindak seperti mana budak-budak sekolah. Mengamok tak tentu hala dan naik angin seluruh badan bukanlah amalan politik yang sihat. Berilah tumpuan utama kepada mencari punca permasalahan dan seterusnya bertindak sebaik-baiknya bagi mengawal keadaan. Isu agama adalah isu sensitif dan semua orang tidak perlulah tergopoh-gapah menyalahkan orang itu dan orang ini.
Pemimpin-pemimpin PAS perlu banyak belajar daripada DS Najib bagaimana untuk menjadi pemimpin yang bijak bagi mengawal keadaan dan perasaan.
Cuba bayangkan kalau DS Najib bertindak sebaliknya. Tak huru-hara satu Malaysia dibuatnya.
Kepada teman seperjuangan dan yang seangkatan dengannya baik di kalangan yang muda ataupun yang telahpun pencen, bantulah DS Najib dan janganlah menyusahkannya lagi.
Bantulah DS Najib dalam menjayakan gagasan 1 Malaysia dalam erti kata yang sebenarnya. Jangan sesekali menganggap DS Najib hanya bertanggungjawab untuk orang Melayu dan orang UMNO sahaja. Akan tetapi, tanggungjawab DS Najib melangkaui seluruh rakyat Malaysia.

No comments: