Friday, December 24, 2010

1 MALAYSIA - KENAPA PEMBANGKANG TAKUT?

Salam semua…


Pada pandangan penulis konsep 1 Malaysia yang  diperkenalkan oleh kerajaan telah berjaya dan  diterima dengan tanpa rasa berbelah bagi oleh sebilangan besar rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan kesejahteraan negara.

Semuanya adalah kerana sikap kerajaan di bawah pimpinan DS Najib yang bertindak secara ikhlas memberi kepercayaan kepada semua kaum yang ada di Malaysia tentang pentingnya keterlibatan dan peranan mereka bagi menjayakan semua progam sosio-ekonomi yang telah dirancangkan oleh kerajaan.

Apa yang lebih menarik, penulis melihat dalam menjayakan konsep 1 Malaysia di atas kerajaan telah berjaya menjauhi unsur-unsur politik di dalam perlaksanaannya. Kuncinya adalah tidak ada unsur-unsur tekanan dan paksaan oleh kerajaan bagi menjayakan konsep 1 Malaysia ini. Keadaan ini ternyata memberi keselesaan dan penerimaan yang baik terutamanya bagi rakyat Malaysia yang cintakan keharmonian hidup  berbilang kaum sejak 53 tahun yang lalu.

Sebaliknya penulis melihat pendekatan yang tidak ikhlas dari parti pembangkang  terutamanya bagi mendapat sokongan semua kaum di Malaysia adalah terlalau kasar dan bersikap seolah-olah cara politik adalah penyelesaian kepada segala-galanya. Tindakan berpolitik  mereka yang tidak bermusim ini seolah-olah memberi tekanan mental berterusan kepada rakyat. Apa yang nyata rakyat yang tertipu dengan politik sempit mereka ini akan sentiasa hidup dalam  kegelisahan.  Merekalah punca sebenar kenapa hubungan kehidupan rakyat berbilang kaum di Malaysia ini kembali menjadi tegang.

Jadi tidak hairanlah kenapa sebilangan besar rakyat Malaysia sekarang  memilih untuk menghayati konsep 1 Malaysia yang lebih tenteram ini. Keadaan ini terbukti melalui peningkatan peratusan sokongan rakyat kepada pendekatan berhemah DS Najib melalui tinjauan bebas yang dilakukan baru-baru ini.

Parti pembangkang di bawah pakatan rakyat sedar dalam hal ini.  Maka tidak hairanlah keadaan ini menjadi penyebab kenapa kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor menguatkuasakan larangan penggunaan logo 1Malaysia di papan iklan dan kain rentang yang dibuat dalam mesyuarat Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Penyelidikan dan Pembangunan Selangor dan dipersetujui pada mesyuarat Exco. 

 
Penulis juga ingin berkongsi pandangan yang dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin seperti yang dilapurkan oleh Utusan Malaysia.

LAWAS 23 Dis. – Sikap Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor yang mengharamkan penggunaan logo 1Malaysia menunjukkan mereka takut kerana logo tersebut semakin popular dan diterima oleh rakyat.
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, setahu beliau tiada sebab lain Kerajaan PKR Selangor berbuat demikian kecuali mereka takut dengan logo 1Malaysia.

‘‘Rakyat bukan sahaja menerima penggunaan logo 1Malaysia tetapi gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mendapat tempat di hati rakyat.

‘‘Logo 1Malaysia telah menjadi ikon negara kerana ia boleh merapatkan perpaduan di kalangan pelbagai kaum,’’ katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Pemimpin Bersama Rakyat sempena lawatan kerja beliau selama dua hari di Limbang dan Lawas, hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Yang Dipertua Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL), Abdul Razak Jaafar, semalam bahawa Kerajaan PKR Selangor telah mengeluarkan arahan yang melarang penggunaan logo 1Malaysia pada kain rentang dan papan iklan di negeri itu.

Menurut Muhyiddin, logo 1Malaysia sebenarnya cukup hebat dan ia semakin popular di hati rakyat.
‘‘Setahu saya tiada sebab lain (kerajaan negeri haramkan). Kerajaan Negeri Selangor penakut,” katanya sinis.
Berhubung dengan afidavit APCO Worldwide yang dikeluarkan semalam bagi membuktikan ia tidak terlibat dengan pembentukan slogan One Israel, Muhyiddin berkata, pembangkang memang sengaja memutarbelitkan fakta itu.

Beliau berkata, pembangkang sebelum ini memutarbelitkan isu berkenaan sehingga Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dipanggil oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen, namun beliau gagal menghadirinya dengan memberi pelbagai alasan sehingga digantung dari Dewan Rakyat.

‘‘Pembangkang tidak rasional kerana selama mana kita jelaskan, mereka tidak akan terima kerana itu memang sikap pembangkang. Kita tidak peduli sikap mereka itu tetapi yang penting rakyat perlu faham dengan penjelasan kita,” kata beliau.

1 comment:

Anonymous said...

1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia 1Malaysia