Monday, December 27, 2010

USTAZ IDRIS AHMAD - DI MANA KEIKHLASANMU?Salam semua…

Penulis geramlah dengan perangai pemimpin PAS yang seorang ni, Ketua Penerangan PAS, Pusat, Idris Ahmad yang tidak habis-habis lagi kokokannya. Belum selesai lagikah isu cadangan Pakatan Rakyat cuba merasuah guru dengan janji menaikkan imbuhan tetap sebanyak RM500 sebulan kepada guru jika Pakatan Rakyat memerintah negara seperti diumum oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim?

Memang tidak produktif betullah juak-juak PAS ini sampai sanggup bertegang-leher sehingga menampakkan urat-urat biru mereka.

Penulis amat hairan, sebab apalah mereka bermati-matian dan bersungguh-sungguh untuk berdebat tentang isu ini.  Walhal apa yang penulis faham sebagai Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin  mestilah bertanggung-jawab terhadap kementerian di bawah jagaannya.  Baca di sini.

Jadi soal  pandangan  beliau tentang tawaran Pakatan Rakyat untuk para-para guru sebagai janji politik dan sukar dilaksana untuk guru sahaja dan memberi alasan dengan mempersoal imbuhan kepada kakitangan awam lain pada pandangan penulis  adalah perkara biasa. Apa yang peliknya?

Sebagai seorang yang bertaraf Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pendidikan, tentunya beliau lebih mengetahui samada dasar itu baik atau tidak untuk dilaksanakan di peringkat nasional. Lainlah kalau Menteri yang memberi komen itu adalah Menteri Belia dan Sukan ataupun Menteri Pengangkutan! Maka, akan lainlah bunyinya.

Yang peliknya, kenapa Ustaz Idris yang kita tahu memegang jawatan Ketua Penerangan PAS Pusat pula yang sibuk-sibuk dalam hal ini? Padahal Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiripun tidak memberi apa-apa komen mengenai isu ini.

Nampak sangat Ustaz Idris sekarang ini tidak ada kerja lain yang hendak dibuat. Ataupun sememangnya ada udang disebalik batu?  Pada pandangan penulis  mungkin beliau teringin kot hendak jadi Menteri Pendidikan di dalam Kabinet PR. Mungkin juga itu isyarat tersembunyi beliau kepada Datuk Seri Anuar Ibrahim? Siapa tahu?

Oh !  lagu tu ka, fahamlah saya….hebat juga Ustaz Idris dalam politik nih. 

Patutlah dia secara tiba-tiba nak bodek guru-guru dengan kata-kata sebegini ;

"PAS menasihatkan Tan Sri Muhyiddin dapat turun ke bawah, memerhatikan bagaimana beban guru-guru yang berat, jangan hanya mendesak guru-guru melakukan macam-macam tugas,"

Penulis tidak mahu komen apa-apa lagi pasal perkara ini, yang penting teguran yang kita buat mestilah dari nawaitu yang ikhlas dan bukannya semata-mata untuk menyakiti hati orang lain atau  kerana untuk menagih sokongan undi semata-mata.

Allah amat mengetahui tentang apa yang ada di dalam hati kita samada kita benar-benar ikhlas atau sebaliknya. Malah kita tidak akan dapat lari tentang apa yang telah kita perkatakan, kerana semuanya itu akan dipersoalkan balik di akhirat kelak.

Jawablah anta nanti….

2 comments:

Gelombang Rakyat said...

Saya Perjuangan..

SAYA amat tertarik dengan penulisan blog anda yang ternyata ada kualiti yang tersendiri.

Ianya juga memberi peransang buat saya untuk memantapkan lagi penulisan saya.

SYABAS saya ucapkan buat anda kerana berjaya mengendalikan blog ini dengan begitu mantap.

Saya telah linkkan blog anda dalam senarai blog pilihan di blog saya agar pengunjung blog saya dpat bkongsi penulisan anda.

Saya berharap agar anda juga dapat linkkan blog saya di dalam blog anda agar perjuangan saya melalui penulisan blog dapat dikongsi bersama pengunjung.

Sekian, Salam Kasih ikhlas dari,

Melayu CinDia
Blogger Gelombang Rakyat

http://gelombang-rakyat.blogspot.com/

Salam semua... said...

Salam saudara Gelombang Rakyat,

Terima kasih di atas sokongan saudara. Kata-kata saudara akan menaikkan semangat saya untuk terus menulis serta berjuang untuk kesejahteraan Negara.

Terima kasih kerana saudara sudi linkkan blog saya yang tidak seberapa ini.

Blog saudara juga telah saya pautkan di dalam blog saya...