Friday, April 22, 2011

VIDEO SEKS ANUAR : BILA KEBENARAN MAKIN HAMPIR, KALI INI PAS TIDAK TOLAK BULAT-BULAT. KATA MEREKA, PAS KENA TUNGGU DULU HASIL SIASATAN…BACA SETERUSNYA.


Salam semua…
PAS mengambil sikap menunggu hasil siasatan yang dilakukan oleh kerajaan berhubung isu video seks yang dikaitkan dengan seorang pemimpin pembangkang sebelum membuat sebarang pendirian.
Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali (tengah) berkata proses siasatan yang dilakukan sekarang berdasarkan kepada undang-undang dan perlembagaan yang sedia ada.
"Dari sudut PAS, PAS kata siasat dahulu sebab proses yang dilakukan oleh kerajaan ini berdasarkan kepada undang-undang dan perlembagaan yang ada.
"Ia bukan berdasarkan kepada kaedah Islam. Jadi (PAS) ikut proses perlembagaannya, (dan mengikut) undang-undang yang sedia ada
"Kalau kerajaan memutuskan cara mengikut Islam, (di) Mahkamah Syariah. Tapi di Mahkamah Syariah dalam kes liwat (sebelum ini) dah tolak dah... Kalau itu, kita lihat posisi kita lagu (macam) mana.
"Kalau betul-betul kerajaan memutuskan kes ini mengikut cara Syariah misalnya, kita akan adakan satu pendirian kita," katanya dalam satu sidang media hari ini.
Beliau menjawab soalan wartawan berhubung cadangan bekas Mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang mencadangkan supaya ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersumpah mubahalah (sumpah laknat) bagi membersihkan dirinya dari tuduhan bahawa individu dalam video tersebut adalah mirip kepada beliau.
Menjawab soalan bahawa dengan bersumpah, Anwar dapat membersihkan dirinya dari tuduhan tersebut, Mustafa enggan mengulas "perkara yang tidak berlaku" dan sekali lagi berpegang kepada pendirian yang dinyatakannya sebelum itu.
Mustafa juga enggan menjawab andaian bahawa lelaki dalam video itu adalah Anwar.
"Kalau bukan dia (dalam video) macam mana...sehingga betul bahawa itu adalah (Anwar), baru kita boleh buat pendirian macam mana," katanya.
Mengulas kesediaan Datuk T - Tan Sri Rahim Thamby Chik, Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan Datuk Shuib Lazim menjadi saksi dalam kes video tersebut, Mustafa berkata:
"Dalam Islam orang yang layak jadi saksi ada kriteria, kena tegoklah trio ini layak jadi saksi atau tidak. Saya tidak mahu komen jauhlah sebab kita kenal pesonaliti ini.
"Jadi ada kaeadah-kaedah berlainan. Jadi kena lihat dari sudut konteklah. Kalau nak cara Islam caranya begini. Tapi kerajaan sekarang menggunakan cara megikut undang-undang, kita ikut lunas itulah".-Malaysiakini


4 comments:

Anonymous said...

kalau nak kira kelayakan, jika sekalipun nik aziz yg jadi saksi pun tak layak kerana tidak memenuhi kriteria yg mustafa sebutkan.

Anonymous said...

MUSTAFA ALI CAKAP BERBELIT BELIT, JELAS YANG DIA SENDIRI TIDAK TAU APA HUKUM SYARIAH. YANG JELAS PAS ITU BUKAN ISLAM DAN ISLAM ITU BUKAN PAS.PAS ADALAH SEBUAH PARTI POLITIK SAMA SEPERTI DAP,PKR, PARTI SOSIALIS,PAP DLL.TIDAK ADA SEORANG PUN DALM PAS YANG LAYAK DIGELAR ULAMAK. MUSTAFA ALI TAU TAK,APA AKAN JADI DENGAN ANWAR AL JUBURI JIKA DIHUKUM HUDUD, ANWAR SUDAH TIGA KALI MATI DIREJAM.

nazir said...

1. Kalau benar.. ini satu perkembangan yg baik...

2. Cara Mustafa Ali menjwb media jauh berbeza berbanding ZIzah.

3. Mustafa Ali masih percaya pada perlembagan malaysia berbanding ZIZAH yg dgn pantas akan menjawb ini kompirasi dan pembohongan..

4. MUSTAFA Ali juga begitu sopan mengelak pertanya media jika benar NUAR sundal mmg lakukan sundal dlm video tu.

4. Jika Zizah yg jawb.. pasti akan mwngatakan NUAR ada bersama keluarga , NUAR difitnah, NUAR anugerah Tuhan dan tidak perlukan tunggu siasatan berdasarkan perlembagan dgn mengatakan NUAR tidak SUNDAL.

5. Jangan lak lepas ni Mustafa Ali dikambing hitamkan oleh Nik AJis sbb tidak agrasif menjawab dgn media mcm yg ZIZAH buat.

6. Dan jangan lak lepas ni Nik Ajis akan keluarkan fatwa baru lak bagi mengantikan dan menolak siasatan berdasarkan perlembagan.

Anonymous said...

nazir kata tu betul,Saya org tganu, Stopa ali jawap lembut, sebab tu Azmin ali marah,azmin nak suruh stopa bela boss dia,kata lah konspirasi bn ke,polis ke,