Saturday, April 09, 2011

KENYATAAN TIDAK BERMARUAH PRESIDEN MAJLIS PEGUAM, LIM CHEE WEE KATANYA PELACURAN ITU SENDIRI BUKAN HARAM DAN BUKAN SATU KESALAHAN JENAYAH. JADI PENUBUHAN SURUHANJAYA PERLU DIBANTAH…..


Salam semua…
Beberapa peguam membidas Datuk Seri Nazri Aziz yang mengesyorkan agar diadakan suruhanjaya diraja siasatan bagi mengenal pasti identiti si pelaku dalam video seks didedahkan “Datuk T” bulan lalu — yang didakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim — atas alasan elemen pelacuran.
Peguam-peguam yang dihubungi mempertahankan bahawa pelacuran bukan haram di Malaysia meskipun melanggan seks boleh dikenakan tuduhan dan menteri itu dicabar membuktikan alasan beliau.
Presiden Majlis Peguam Lim Chee Wee mengecam kenyataan Nazri, yang dikatakan tidak bermutu dan pertubuhan itu turut membantah penubuhan suruhanjaya hanya kerana satu klip video aksi seks.
“Jika ada kesalahan jenayah, maka ia seharusnya disiasat sebagai kes jenayah,” kata beliau kepada The Malaysian Insider menjawab kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, semalam.
Nazri mahukan satu suruhanjaya diraja siasatan diadakan untuk menentukan sama ada wujudnya aksi pelacuran dalam video seks yang didedahkan oleh
“Datuk T” 21 Mac lalu, didakwa membabitkan Anwar yang merupakan Ketua Umum Pakatan Rakyat.
Malah menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, suruhanjaya tersebut juga perlu menentukan sama ada lelaki yang terlibat dalam aksi seks itu adalah Anwar, yang juga Ketua Umum PKR.
Anwar telah pun menafikan yang beliau adalah lelaki dalam rakaman hitam putih 21 minit itu, yang dipertontonkan kepada media pada 21 Mac lalu.
Kemudian sedutan klip 107 saat disebarkan menerusi dunia siber awal minggu lalu.
“Pelacuran adalah haram di Malaysia. Jika anda terlibat atau anda membantu dan bersubahat dalam (kerja-kerja) pelacuran, anda menaungi pelacur untuk tujuan seks, ini satu jenayah,” kata Nazri kepada The Malaysia Insider semalam.
“Suruhanjaya diraja akan menentukan identiti lelaki dalam video dan wanita yang dia adakan hubungan seks, sama ada dia itu adalah pelacur,” kata beliau lagi.
Dalam kenyataan susulan, Lim juga menekankan bahawa tiada peruntukan jelas berkaitan dengan elemen pelacuran.
“Pelacuran itu sendiri bukan satu kesalahan jenayah,” kata Lim.
Beliau mengakui ada beberapa peruntukan dalam undang-undang yang membolehkan mereka yang menawarkan seks bagi tujuan seks didakwa.
Sebagai contoh kata beliau, Seksyen 372A Kanun Keseksaan menyediakan peruntukan bagi tindakan ke atas mereka yang hidup hasil daripada atau perdagangan persundalan. Lim menambah, di bawah Akta Inkuiri Suruhanjaya 1950, Yang di-Pertuan Agong akan mempertimbangkan budi bicara baginda dalam menubuhkan suruhanjaya siasatan yang difikirkan mempunyai kepentingan awam.
Sehubungan Lim menasihatkan Kabinet agar menolak idea Nazri sambil berkata, suruhanjaya diraja bagi isu semasa membuang masa dan sumber, yang boleh digunakan untuk mengatasi krisis pendatang haram di Sabah, menyiasat dakwaan rasuah membabitkan Ketua Menteri Sarawak dan yang terbaru kematian di pejabat SPRM.
“Kabinet mesti beri keutamaan kepada masalah-masalah lebih besar dan penting, yang dihadapi institusi-institusi negara berbanding tingkah laku zina seseorang individu, (dalam kes ini) didakwa (melibatkan) seorang ahli politik,” kata beliau.
Andrew Khoo yang mengetuai jawatankuasa hak asasi manusia Majlis Peguam juga bersetuju dengan pandangan Lim.
“Penubuhan suruhanjaya diraja adalah untuk kepentingan negara dan saya tidak bercakap mengenai individu yang tidak memegang jawatan kerajaan,” katanya ketika dihubungi.
Khoo menekankan bahawa pada masa-masa lalu kerajaan hanya memutuskan penubuhan suruhanjaya diraja untuk menyiasat apabila dakwaan yang dibangkitkan berkaitan dengan sikap dan tingkah laku di pihak kerajaan.
“Dalam suruhanjaya mengenai (kes) VK Lingam, isunya berkaitan sikap tidak berat sebelah dalam bidang kehakiman. Dalam kes (bekas setiausaha agung MIC) DP Vijendran, beliau merupakan Timbalan Speaker Dewan Rakyat pada ketika itu,” kata Khoo.
“Di sini, persoalannya ialah 'institusi kerajaan yang mana telah dikompromi?' Jawapannya tiada. Jadi, mengapa kita perlu mengadakan siasatan sebegitu?” tambah Khoo.
Beliau juga menimbulkan persoalan mengapa perlu diberikan layanan khas dalam kes video seks sedangkan ada undang-undang untuk menangani isu berkenaan.
Sehubungan itu kata beliau, idea agar diadakan suruhanjaya diraja bagi kes video seks perlu dikuburkan segera kerana jika tidak akan ada cadangan seumpama itu bagi setiap perkara pada masa-masa mendatang.
Pakar undang-undang jenayah, Cheow Wee juga berpandangan sedemikian.
Cheow berkata beliau tidak boleh percaya bagaimana Nazri boleh mengesyorkan idea sedemikian agar diadakan suruhanjaya bagi menyiasat dakwaan tidak berasas kononnya seorang ahli Parlimen melanggan pelacuran.
Malah kata beliau, adalah terlalu awal untuk diadakan sebuah suruhanjaya diraja di peringkat sekarang memandangkan pihak polis belum melengkapkan siasatan mereka.
“Jenayah apa yang mereka mengadu? Adakah mereka mengatakan salah bagi dua pihak yang bersetuju untuk mengadakan seks? Atau Anwar tidak boleh mengadakan seks? Atau tindakan itu melibatkan pertukaran wang?
“Kita juga tidak tahu adanya (elemen) pelacuran dalam video ini. Dan, jika ia adalah Anwar, dan adakah dia mengadakan seks dengan orang lain?” kata beliau yang turut mengambil bahagian dalam suruhanjaya diraja yang menyiasat kematian Teoh Beng Hock ketika disiasat SPRM dua tahun lalu.
“Ia berkaitan dengan isu moral dan etika kerana ahli-ahli Parlimen dan menteri diharap akan menunjukkan moral yang tinggi, tetapi anda tidak perlukan suruhanjaya diraja bagi tujuan itu,” kata Cheow sambil menambah, isu semasa ini dimanipulasikan kerana kepentingan politik.
Sebaliknya kata beliau, polis seharusnya menyiasat sama ada wujud kesalahan jenayah membabitkan “Datuk T” yang mengakui terlibat dalam rakaman video seks berkenaan-The Malaysian Insider
P/S – Penulis tidak mahu komen banyak tentang kenyataan terbaru Presiden Majlis Peguam Malaysia. Apa yang boleh penulis katakan kepada beliau ialah janganlah berat sebelah. Bukan semua yang menjadi ahli Majlis Peguam, menyokong parti pembangkang. Kalau beliau betul-betul ingin berpolitik, sila letak jawatan  dalam Majlis Peguam dan turunlah dalam gelanggang politik sebenar….


5 comments:

Anonymous said...

Babi-babi tu tak tau kalau berzina tak kira la pelacur ke anak dara isteri orang ke hukum nya sebat dan sula.Kan salah satu dosa besar,Pok nik tak dapat beri ampun dan jamiman ke syurga kalau tak bertaubat.

Anonymous said...

Memang benar ape yang peguam itu cakapkan TETAPI KAMI RAKYAT PEMBERI UNDIII dan mengeluarkan cukai untuk dibayar kepada ahli Parlimen yang tidak bermoral BERHAAAAAK TAHUUUU isu sebenarnya. KITA minta cara baik maklumat tidak diberi oleh beliau, maka suruhanjaya ini sahaja yang paling sesuai

sasha2020 said...

Peguam sekarang ni taraf pemikiran agak rendah...Mereka yg meletakkan sedemikian...

Mereka sekarang bukan nak menegakkan keadilan, tapi sekadar berfikir macam mana apa yg berlaku boleh dijadikan modal politik...

Tengoklah, reaksi si presiden majlis peguam yg sungguh memalukan..
Dia boleh terus menyalahkan SPRM bila pegawai kastam dijumpai mati..sedangkan proses siasatan masih berjalan dan sebab kematian belum dipastikan lagi...

Nampak tak? betapa bodohnya beliau. Dia peguam should know better...tapi sebab nak berpolitik, terus jadi bangang dan bodoh...

Anonymous said...

Itali negara yg bukan Isle pun suruh PM nya letak Jawatan kerana ada skandal dengan pelacur.Dekat Malaysia tak apa pun walaupun ramai pemimpin Isle sarban besar bakul ,mufti dan ustad2 semua senyap je.Ulamak ke ukar dalam semak dia orang ni.diam tu tanda setuju dengan pelacur agaknya.

Anonymous said...

bebal pun olang..rci tu penting sebab ni melibatkan maruah bakal "PM" malaysia....atau President Indonesia yg baru....