Wednesday, April 20, 2011

KENYATAAN MEMALUKAN DARIPADA SESEORANG PEMIMPIN YANG BERGELAR PRESIDEN. KALAU MENANG BARU KATA DEMOKRATIK. APA INI? BACA SETERUSNYA..


Salam semua…
Seperti biasa, selepas kekalahan PAS di mana-mana pilihanraya kepada Barisan Nasional, apabila ditanya, alasan yang sama juga akan diberikan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ketika diminta mengulas mengenai pencapaian PAS dalam PRN Sarawak Ke-10 yang berlangsung 16 April lalu, beliau menegaskan, pencapaian tersebut tidak boleh diukur dari segi demokrasi kerana PRN Sarawak Ke-10 itu bukan berlangsung dalam suasana demokrasi sebenar yang diamalkan di negara ini.
"Kalau PRN Sarawak Ke-10 itu berlangsung dalam suasana demokrasi seperti di negara-negara luar, PAS pasti akan menang kerana ia tidak akan menyekat rakyat untuk membuat pemilihan seperti yang dikehendaki oleh mereka dengan berbagai sekatan oleh para pemimpin BN," tegasnya.
Namun, realiti yang berlaku di Sarawak jelas menyekat PAS dari menyampaikan maklumat kepada rakyat oleh pihak BN dengan berbagai cara terutama menerusi media, sehingga rakyat hanya disogokkan dengan pelbagai propaganda dari BN menerusi media cetak dan elektorik seperti tv dan radio yang masuk ke rumah-rumah setiap penduduk di serata tempat.
Manakala di pihak PAS dan Pakatan Rakyat, peluang itu disekat dengan ketat, tidak seperti di negara-negara luar yang turut memberi ruang kepada pemimpin-pemimpin pembangkang muncul di media cetak utama, radio dan tv.
"Ini menjadikan PAS gagal menyampaikan maklumat sebenar termasuk menjelaskan dasar-dasar parti kepada orang ramai, sehingga menyebabkan rakyat Sarawak berjaya dipengaruhi oleh BN untuk terus mengundi mereka, walaupun BN ternyata sudah ditolak begitu jauh oleh mereka yang berpendidikan dan terdedah dengan maklumat yang benar seperti di bandar-bandar," katanya.
Keadaan itu, katanya, disusuli pula dengan pelbagai tindakan tidak demokratik lain oleh pihak BN terhadap rakyat Sarawak termasuk menerusi penggunaan jentera kerajaan dengan begitu berleluasa, politik wang, politik ugut dan sebagainya yang jelas melambangkan demokrasi di negara ini masih belum maju.
P/S – PAS sebenarnya mempunyai pemimpin yang lemah. Amatlah memalukan bila Haji Hadi sanggup menyalahkan kerajaan di atas kekalahan mereka. Mereka sepatutnya belajar daripada parti DAP yang berjaya memperkudakan mereka. Itulah perkara yang sebenarnya dan menjadi penyebab utama kenapa ramai orang Melayu Islam menolak perjuangan sempit PAS.
Seeloknya beliau serta Nik Aziz berundurlah secara hormat. Kerana PAS memerlukan pemimpin yang berjiwa besar, bijak dalam mengatur strategi serta tidak berterusan menyalahkan orang lain di atas kelemahan pimpinan mereka.
Nasihat saya kepada Haji Hadi, terimalah pandangan dan kritikan daripada Prof Abdul Aziz Bari di dalam Malaysian Insider baru-baru ini dengan hati terbuka.

3 comments:

Anonymous said...

Ini petikan Ulasan Presiden PAS..
Manakala di pihak PAS dan Pakatan Rakyat, peluang itu disekat dengan ketat, tidak seperti di negara-negara luar yang turut memberi ruang kepada pemimpin-pemimpin pembangkang muncul di media cetak utama, radio dan tv.

Ini link yang menunjukkan PR membakar Media cetak dan elektronik..
klik link berikut
http://mediapermatangpauh.blogspot.com/2011/04/hot-utusan-kosmo-dan-tv3-terbakar.html

Soalnya, mengapa dalam TIDAK PERCAYA (dengan membakar) minta untuk diberi ruang dalam media tersebut?? ..

klik link berikut
http://mediapermatangpauh.blogspot.com/2011/04/hot-utusan-kosmo-dan-tv3-terbakar.html

Anonymous said...

biarlah hj hadi dan nik ajis disitu...lg lama mereka disitu, lagi baik bagi umno..mereka ini liabiliti kpd pas tp menguntungkan bg umno..

Fencesitter said...

eheheh . ... sebab tu semua salah lah .... sebab sebenarnya ialah orang Sarawak semua masih pakai cawat lah ... tak pakai elok elok ... sebab tu undi BN .... oh luper yer ... kita masih tinggal atas pokok ... tapi kan heran lah kenapa bila belon (kapal terbang) mendarat di airport ... aku tengok macam airport orang puteh ajer ... ada aerobridge.... jalan raya cantek .... jejantas ader ... eheheheh aku rasa lebih bagui dari Kelate lagi ...