Saturday, April 23, 2011

Sibuknya Anuar ke luar negara mengalahkan Perdana Menteri. Datuk Sharzly Eskay yang mendakwa dirinya pernah menjadi ‘ tukang atur segalanya’ sepanjang Anwar ke Thailand dua tahun lalu boleh cerita sedikit sebanyak tentang bakal Perdana Menteri ini.- Baca seterusnya…


Salam semua® …
Memang seronok kalau dapat jadi Datuk Seri Anwar Ibrahim.Bukan senang orang nak boleh buat ‘muka sardin’ ketika berdepan serentak dengan dua kes moral yang kritikal.
Juga bukan senang ada orang yang sanggup berdiri keliling mengambil risiko tebalkan muka untuk mempertahankannya pada waktu begini.
Namun ada yang tidak hairan dengan gelagat seumpama itu kerana menilai wajah-wajah itu sudah mengganggapnya sebagai satu-satunya ‘talian hayat’ untuk mereka bermain dengan impian hendak melangkah ke Putrajaya.
Makanya ayat ‘konspirasi’ sentiasa dibibir mereka jika ada saja hal yang boleh mengugat nama baik orang harapannya mereka itu – tanpa mahu mempedulikan dan membuka diri ia disiasat dulu samaada ia betul atau tidak.
Anwar dengan senang hati boleh bersiul seperti cabut ke luar negara pada hari pilihanraya negeri Sarawak – atas tiket untuk hadir seminar segala macam – meninggalkan anak-anak buahnya terkontang kanting menanggung kekalahan.
Untuk rekod Ketua Umum PKR itu ialah Ketua Pembangkang yang paling ‘ seminit sekejap’ ke luar negara mengalahkan kesibukan Perdana Menteri dan timbalannya.
Lim Kit Siang pernah jadi Ketua Pembangkang di Parlimen,begitu juga Datuk Seri Haji Hadi Awang.Namun boleh check rekod berapa kali mereka ke luar negara dalam tempoh pegang jawatan.
Siapa tahu nanti salah seorang trio ‘Datuk T’yakni Datuk Sharzly Eskay Abdullah yang mendakwa dirinya pernah menjadi ‘ tukang atur segalanya’ sepanjang Anwar ke Thailand dua tahun lalu boleh cerita sedikit sebanyak tentang ‘kesibukan’orang yang bercita-cita besar nak jadi Perdana Menteri ini.
Sebelum bekas Konsul Thailand ke Malaysia itu buka cerita selanjutnya tentang itu yang didakwanya  cukup sensasi ...seluruh rakyat negara ini masih terus ternanti-nanti kesudahan kes video seks yang aktornya sudah diiktiraf menyerupai Anwar.
Kes itu dilihat oleh orang kebanyakan sebagai straightforward kerana adanya bahan bukti dakwaan yakni klip video aksi seks selama 22 minit.
Namun kes itu sudah menjadi semacam bersimpang siur dengan berbagai ‘ bom asap’ yang diletupkan oleh mereka yang bergantung harap pada Anwar agar orangramai lari fokus.
Ini lebih-lebih lagi dengan jerit pekik mereka agar polis bertindak menghukum Datuk T yang menayangkan video itu ...dari nak tahu kebenaran siapa sebenar lelaki dalam video itu.
Ada yang geram melihat gelagat puak-puak ini kata sepatutnya awal-awal lagi Datuk Trio sebarkan saja seluruh video itu agar orangramai dapat menjadi hakim betulkah itu Anwar atau tidak.
Kes video Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek selesai dengan sekelip mata bila beliau mengaku ,” it’s me”.
Namun siapa tahu mungkin Datuk T mempunyai pertimbangan sendiri termasuk mahu ia disiasat secara rasmi oleh sebuah Suruhanujaya Diraja agar kebenaran yang muncul tidak boleh dipertikaikan.
Lagipun kalau tidak kena gayanya siasatanya ,Anwar boleh main wayang senang-senang kata, “ it look like me,it sound like me...but it’s not me..”
Ada yang kata dengan mindset yang berjaya Anwar bina selama ini agar orang tidak percaya apa saja berita buruk mengenai dirinya...beliau masih boleh ‘ membeli waktu’.
Dalam pada itu bagi orang yang berdepan dengan dua kes moral yang boleh meranapkan dirinya Anwar sudah masuk kategori orang yang nothing to lose.
Kata orang untung sabut timbul,untung batu tenggelam.
Apa lagi kalau orang tetap percaya padanya sekalipun misalnya ia kelak dibuktikan secara sahih lelaki dalam video itu adalah Anwar.Itu sudah kira satu ‘anugerah Tuhan’.
Sebab itu Anwar dan puak-puak yang bergantung harap padanya boleh buat pekak sekalipun trio Datuk T sudah menegaskan kesediaan mereka bersumpah laknat depan Kaabah...untuk membuktikan dakwaan mereka benar.
Semua orang tahu bala yang dikatakan akan menimpa jika permainkan sumpah seumpama itu.
Lojiknya bagi orang kebanyakan – kalau Anwar berani kerana benar beliau pun sepatutnya menyatakan kesanggupan bersumpah.
Namun seperti dalam kes Saiful Bukhari Azlan sendiri Anwar sudah berselindung di sebalik fatwa yang mengatakan beliau tidak perlu melakukannya.
Maka timbullah soal memfailkan Qazaf di Mahkamah Syariah yang antaranya untuk menuntut empat saksi bagi mengesahkan dakwaan.
Sedangkan satu dunia tahu tidak ada satu pun kes rogol dan sewaktu dengannya dapat diselesaikan di mahkamah jika orang yang didakwa berlindung pada keperluan itu sebagai faktor penentu.
Selain dari bukti video itu sendiri, bagaimana dengan jam Omega,DNA pada jam itu,keterangan saksi,CCTV keluar masuk tempat kejadian,kesan-kesan peribadi di tempat kejadian dan sebagainya lagi.
Apapun kes ini menjadi semakin hangat kerana mengikut laporan akhbar Berita Harian Khamis yang memetik sumber berkata analisis biometrik yang dibuat oleh polis di Korea Selatan menunjukkan lelaki dalam video itu sepadan dengannya.
Sudah itu,pasangan aksi seks itu,seorang pelajar pelajar sebuah institusi pengajian tinggi swasta sudah ditemui dan diambil keterangan.
Usaha PKR menggangap ia agenda jahat UMNO menerusi Berita Harian mungkin menjadi penglipur lara saja bila satu per satu mengenai kes itu terbongkar nanti (jika betul ia Anwar)
Ini belum lagi kisah rentetan bagaimana Anwar (jika betul) dan Eskay keluar malam 21 Februari menuju ke lokasi ataupun mungkin kisah-kisah ‘ aktiviti’ seumpama itu sebelumnya di Kuala Lumpur.
Kisah tentang ‘kesibukan’ di Thailand sepanjang Eskay dakwa beliau tukang ambil Anwar di lapangan terbang setiap kali sampai,sewa bilik dan bayar bil bilik sepanjang dua tahun lampau pasti mengasyikan jika benar.
Sehingga waktu itu tiba Anwar masih boleh berdondang sayang dan terus menghantar twitter seperti hari Khamis yang memetik laporan media rasmi PKR yakni Keadilan Daily berbunyi: Blog: Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang Tolak Video Fitnah, Nasihat Orang Ramai. Agendadaily

No comments: