Sunday, September 18, 2011

KALAU NAK TAHU INILAH PUNCA UTAMA KENAPA HARGA BARANG NAIK…(BACA SETERUSNYA)



Salam semua ®…
Penulis amat dukacita yang amat sangat bila ada orang seperti Tan Sri William Cheng yang juga merupakan CEO kepada The Lion Group boleh meragui usaha murni kerajaan mewujudkan Kedai Rakyat 1 Malaysia. Penulis rasa hairan kenapa hanya sekarang beliau ingin mengambil tahu hal-hal tentang penjualan harga patut?
Di tengah orang ramai serta kerajaan bersusah-payah memikirkan cara untuk menangani masalah kenaikan harga barang yang makin meningkat, Di manakah suara Tan Sri William Cheng ketika itu? Bukan setakat hendak mendengar keluh kesah orang ramai, bayang beliau sendiripun tidak nampak. Sebab apa?  Mungkin ketika itu para peniaga-peniaga runcit di bawah naungannya sedang nyenyak tidur dan tidak perlu mengeluh kerana mereka telah mendapat untung yang lumayan sejak sekian lama.
Kalau beliau jujur, beliau sepatutnya dari awal lagi bersama-sama dengan peniaga-peniaga runcit di bawah naungannya membantu kerajaan mencari jalan bagi mengatasi kenaikan harga barang yang tidak munasabah serta membebankan orang ramai.
Nampak sangat ada yang tidak kena di sini. Ikuti laporan berita seperti yang disiarkan oleh Utusan Malaysia.      
Sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hari ini mengecam kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif The Lion Group, Tan Sri William Cheng yang mempertikai kewujudan Kedai Rakyat 1Malaysia.

Presiden Dewan Ekonomi Sosial Muslim Malaysia (DESMMA), Mohd. Fazil Abdullah berkata, tindakan Cheng hanya menunjukkan sikap pentingkan diri sendiri tanpa memikirkan objektif penubuhan kedai tersebut.

"Beliau perlu ingat bahawa Kedai Rakyat 1Malaysia diwujudkan untuk membantu golongan berpendapatan rendah di negara ini.

"Jadi, jangan hanya pertikai kononnya peniaga-peniaga runcit di bawah naungan Gabungan Dewan Perniagaan Perindustrian Cina (ACCIM) sahaja terjejas," katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada kenyataan Cheng yang berkata, kerajaan perlu berlaku adil dengan membekalkan produk harga patut yang sama kepada 30,000 kedai runcit sedia ada.

Ini kerana menurut William, Kedai Rakyat 1Malaysia yang menawarkan 250 jenis barang runcit dan dipasarkan di bawah harga pasaran semasa menjejaskan perniagaan runcit yang lain.

Tambah Mohd. Fazil, selama ini tiada pihak yang mempertikai harga jualan di kedai-kedai runcit di bawah naungan ACCIM.

"Apa salahnya kita sama-sama membantu rakyat berpendapatan rendah di negara ini untuk menikmati harga barang yang murah di kedai runcit. Dengan itu barulah nampak semangat 1Malaysia dan semangat patriotik semua kaum di negara ini tanpa mementingkan diri," katanya.

7 comments:

Anonymous said...

Salam bro..

Betul kata awak...mereka (peniaga-peniaga) Cina sepatutnya tidak perlu mengeluh...kalau Mydin boleh jual murah..mereka perlu bersaing dengan menurunkan harga barang. Menurunkan harga barang maknanya mereka akan untung kurang..Inilah masalahnya. Sikap tamak mereka dari dulu lagi perlu diajar. Bila untung saja senyap...bila rasa pelanggan dash kurang baru nak buat bising.

Apa punya terok peniaga2 ni...Cissss

Anonymous said...

sepatutnya si cheng tu hukum anak2 buah dia suka sorok barang..sape suruh menyusahkan rakyat? skrg dah ada option lain, baru sibuk nak komplen sini sana.
pegi mampus!

IBM said...

Salam, salam perjuangan dan salam 1 Malaysia.
Mohon utk linkkan blog saya disini. Link saya : ibm-akusayangumno.blogspot.com.

p/s : Bolg tuan telah saya linkkan di blog saya. Terima kasih. Selamat berjuang. Ikhlas dari saya : IBM

Anonymous said...

Giant, Tesco, Carrefour jual murah sikit daripada kedai runcit Cina dia tak bising. Bila Orang Islam jual murah bising pulah. Ini semua Pukimak.

Anonymous said...

anon 6.37

betul sokong sangat2. sekarang ni KR1M dah ada sedikit sebanyak mengurangkan beban rakyat marhaen. sebab peniaga cina rasa tergugatlah depa bising. selama ni bila harga barang naik semua orang salahkan kerajaan sebenarnya puak2 ni punya kerja. yang bestnya tu pembangkang pun tumpang sekaki mengambil kesempatan memburukan kerajaan. hampeh tul la

Anonymous said...

Hallo sedara-sedara, kebanyakan busines runcit mereka tak rugi pun.., selama ini mereka ambil sikap sampai mana boleh tekan malay chai, mereka kasi tekan (kasi sembelih), selalu sangat di kesan mereka tekan kita sampai 300% kalau ada peluang tengok jenis pelangan mereka akan tekan sampai max, terkini antara barangan hardware sedang dikerjakan oleh kebanyakan kedai mereka. kalo tak percaya sila tuan-tuan test tawar menawar, pasti mereka akan semak costcode dan tekan mesin kira kalo tak lepas mereka tak mahu jual takpa no problem mereka kata, hallo 23 tahun saya berkerja untuk mereka, itu lah hakikatnya, tak tipu bukan mereka, tak tekan bukan mereka, pentingkan diri itu lah adat budaya dari kebanyakan mereka yang tinggal dalam negara ini. begini lah tuan-tuan.., rugi fuel dan sedikit masa tidak mengapa, cuma kena rajin cari dan pastikan kedai-kedai yang sedikit murah, kecuali terpaksa kena sembelih oleh mereka.

Sudah sangat perlu kerajaan juga jabatan-jabatan berkenaan patut bena sendiri kilang dan edarkan cement,besi, kayu, tepung, gula, minyak masak, makanan ternakan, ayam daging, dll barangan asas rakyat, kalo takcukup bekalan jabatan kena import sendiri proses sendiri, yang penting rakyat tidak di tindas mereka. jangan pernah perdulikan jeritan mereka, jangan pernah takut lakukan kebaikan ini untuk seluruh rakyat, penyakit monopoli wajib di beri pengajaran ,kerajaan wajib gigih hapuskannya seperti menghapuskan dadah, 'Awas' rasuah asam garam mereka, awas juga si penerima rasuah (bahaya pendek umur tau kalo sudah ada tanda-tanda nak kantoi.. sila lah jangan keluar dari rumah anda),'Awas' mereka akan latih anda bermula dengan kopi W RM2.

konfius.com said...

Saya ada buat kajian perbandingan harga sebenar lebih 300 barang2 di Tesco, Mydin, 99 Speedmart dan Giant. Carrefour masih dalam pertimbangan. List tu masih belum complete tapi boleh download kat www.konfius.com

Perbandingan terperinci 20 barang2 di supermarket pun boleh di download kat www.konfius.com

Sebenarnya list ni utk mak saya. Saya plan utk update harga barang2 tu setiap minggu walaupun dalam kesibukan bekerja di university Malaya.

Video kempen kesedaran pengguna pun boleh dilihat kat
http://www.youtube.com/watch?v=8mCdL0sIXk0&noredirect=1