Monday, September 26, 2011

HUDUD: NIK AZIZ SIFATKAN DAP MACAM BUDAK TAKUT HANTU…


Salam semua ®…
Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, hukum hudud yang mahu dilaksanakan di Kelantan sama sekali tidak kena-mengena dengan masyarakat bukan Islam terutama DAP, yang juga tiada sebab membantah undang-undang Islam itu dilaksanakan.
Beliau menyifatkan DAP seperti “budak-budak kecil takutkan hantu” sedangkan hukum hudud sebenarnya lebih adil dan tidak membabitkan golongan bukan Islam.
"DAP nak keluar (gabungan pembangkang) pasal apa? Hudud untuk orang Islam dan apa hubungan dia (DAP) dengan orang Islam,” katanya kepada pemberita di kediaman Menteri Besar di sini, hari ini.
Semalam, Nik Abdul Aziz berkata, hukum hudud itu akan dilaksanakan di Mahkamah Syariah di Kelantan walaupun mendapat tentangan daripada DAP.
Baru-baru ini, pemimpin-pemimpin kanan DAP dilaporkan akan meletakkan jawatan beramai-ramai sekiranya terdapat usaha meletakkan matlamat menjadikan negara Islam atau melaksanakan hukum hudud di negara ini. – Bernama
Komen penulis
Sebenarnya DAP tidak boleh dipersalahkan dalam hal ini.  Salah satu sebab kenapa mereka takut kepada hukum Hudud,  macam "budak kecil takut hantu", kata Nik Aziz adalah disebabkan oleh kesilapan Nik Aziz selaku Mursyidul Am dan pemimpin Pas yang lain dalam kerja-kerja dakwah mereka yang tidak berkesan.
Meminjam komen rakan seperjuangan penulis, saudara Azli Shukri di azlishukri.blogspot.com semalam, antara lain menghuraikan sebab kenapa perkara ini boleh terjadi adalah seperti berikut:
1. Islam tidak boleh ditegakkan melalui peti undi atau demokrasi. Islam mesti ditegakkan dengan dakwah terlebih dahulu dan bukan melalui kuasa.

2. PAS tidak menjalankan tanggungjawab mereka setelah 54 tahun negara ini merdeka. Mereka tidak berdakwah kepada orang bukan Islam, bahkan tidak bersungguh-sungguh mengIslamkan orang kafir yang ada di bumi Malaysia ini. PAS lebih sibuk berceramah dan memaki hamun saudara seIslam mereka sendiri daripada turun ke medan dakwah menarik orang kafir mendekati Islam melalui akhlak dan pendidikan.

3. Selama 54 tahun PAS sebenarnya berpolitik dan bukan berdakwah. PAS sibuk mengejar kuasa yang ada pada UMNO berbanding mendekati UMNO dengan cara halus dan berdakwah. Orang-orang UMNO dikafir dan bukan dididik dengan penuh sabar.

4. Keindahan hukum Hudud tidak dapat dilihat oleh orang bukan Islam melalui peribadi para pemimpin PAS yang rata-ratanya bermulut celupar dan tidak mempunyai perbezaan pun dengan para pemimpin UMNO. Hukum Hudud yang diperjuangkan oleh PAS tidak dapat diterjemahkan dalam bentuk akhlak dan ketinggian budi pekerti para pemimpim PAS. Maka, tidak hairan sekiranya orang bukan Islam tidak peduli dan percaya dengan keadilan hukum Hudud yang cuba dibawa oleh PAS - kerana mereka sendiri tidak dapat melihat keindahan Islam melalui peribadi ahli-ahli PAS.

1 comment:

Anonymous said...

Telenovela berterusan.

Senang senang nanti N.ajis pergi minum kopi dengan Karpal.