Wednesday, October 26, 2011

Aikk...Kenapa Tiba-Tiba DS Dr Chua Soi Lek Hendak Selamatkan Ikan Jerong?


Salam semua®…

Menerusi artikel penulis pada 08/10/2011 yang lalu, penulis ada memberi sedikit komen tentang adanya sebilangan besar golongan-golongan peniaga dan pengusaha kaya yang tidak jujur  dan yang tidak memberi apa-apa sumbangan cukai kepada kerajaan walaupun di sekeliling mereka penuh dengan kemewahan. 
Penulis ingin ulang sekali lagi bahawa golongan ini sanggup menipu jabatan-jabatan kerajaan yang berkaitan melalui kaedah percukaian yang tidak bermoral dan beretika bagi membolehkan mereka lari daripada tanggungjawab mereka sebagai pembayar cukai yang jujur kepada kerajaan. 
Tidak hairanlah kita boleh melihat situasi biasa di mana seorang pengusaha yang secara zahirnya kaya raya mempunyai bilangan rumah mewah yang banyak dan kereta berjenama yang mahal-mahal akan tetapi bayaran cukai perniagaannya langsung tidak masuk akal dan  kadang kala kurang berkali-kali ganda daripada seseorang yang hanya makan gaji dan berkereta Proton Saga.
Sepenuhnya klik di sini.

Jadi, penulis hairan dan pelik kenapa tiba-tiba sahaja DS Dr Chua Soi Lek yang mengetuai MCA melenting dan membantah bila kerajaan memberi cadangan balas supaya diadakan perubahan dalam Akta Cukai Pendapatan memberi Ketua Pengarah Lembaga Hasil Dalam Negeri budi bicara sepenuhnya terhadap kelambatan mengembalikan borang atau memberikan maklumat tidak betul?

Bukankah langkah tersebut amat positif bagi menangkap banyak ikan-ikan jerong ( peniaga-peniaga ) yang selama ini telah banyak menipu kerajaan? berbanding dengan pembayar-pembayar setia (berpendapatan tetap) yang gaji mereka tiap-tiap bulan terpaksa  dipotong secara terus daripada sistem data komputer terperinci  yang diperolehi daripada majikan. Sebaiknya jugalah transformasi ke arah mendapatkan maklumat yang tepat  (kaedah digital ) tentang keuntungan sebenar daripada ‘Management Account’ dalaman semua peniaga-peniaga perlulah digerakkan dengan segera.

Oleh yang demikian cadangan  supaya perubahan dalam Akta Cukai Pendapatan memberi Ketua Pengarah Lembaga Hasil Dalam Negeri budi bicara sepenuhnya terhadap pemberian  maklumat yang tidak betul perlu disokong kerana kerajaan mungkin akan rugi berbillion-berbillion ringgit dalam bentuk hasil kerajaan jika peniaga dan  pengusaha yang tidak jujur ini masih lagi bebas dan mahu terus hidup senang tanpa memikirkan kepayahan orang lain.

Petikan laporan yang disiarkan oleh Utusan online, 26/10/2011:

MCA membantah cadangan perubahan dalam Akta Cukai Pendapatan memberi Ketua Pengarah Lembaga Hasil Dalam Negeri budi bicara sepenuhnya terhadap kelambatan mengembalikan borang atau memberikan maklumat tidak betul.

Presiden parti, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek berkata, bantahan tersebut adalah bagi cadangan baharu memasukkan Seksyen 107D dan membuat perubahan kepada Seksyen 81 dalam akta berkenaan.

"Jika pindaan diluluskan, Seksyen 107D yang baharu itu akan membolehkan pihak Ketua Pengarah mengarahkan pembayar cukai membuat pembayaran dahulu sekiranya beliau ada alasan pembayar cukai tidak mengembalikan borang dengan betul walaupun tiada borang taksiran dikeluarkan.

"Manakala cadangan perubahan pada Seksyen 81 akan akhirnya memberi kuasa mutlak kepada Ketua Pengarah mengenepikan sebarang maklumat melampaui masa yang ditetapkan ,” katanya ketika dihubungi.

Soi Lek berkata, partinya telah membincangkan perkara tersebut dalam mesyuarat Majllis Presiden pada hari Selasa dan wakil-wakil MCA dalam kabinet telah diminta membangkitkannya dalam mesyuarat kabinet.

Selain itu, Soi Lek berkata, parti itu akan membangkitkan perkara yang sama dalam Majlis Ekonomi Negara yang mana beliau menganggotainya.

“MCA merasakan cadangan perubahan itu memberi terlalu banyak kuasa kepada seorang dan tidak ada ruang untuk rayuan. Pembayar cukai hendaklahh beri hak merayu,” katanya.No comments: