Saturday, February 18, 2012

Isu Israel: “Itu dia punya pasallah, kenyataan saya ini untuk mewakili Pas, dia mewakili PKR. Itu tak apa (Anwar tidak menghormati pendirian Pas), dia punya pasal, tak ada apa,”Salam semua®…

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertahankan kenyataannya berhubung sokongan terhadap sebarang usaha bagi menjamin keselamatan Israel sebagai mewakili Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Justeru, kata Menteri Besar Kelantan itu, beliau tidak peduli dengan kenyataan Ketua Pembangkang tersebut yang dilihat tidak menghormati pendirian Pas berhubung negara Israel dan isu pembebasan Palestin.

“Itu dia punya pasallah, kenyataan saya ini untuk mewakili Pas, dia mewakili PKR. Itu tak apa (Anwar tidak menghormati pendirian Pas), dia punya pasal, tak ada apa,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas melancarkan Program Merealisasikan Amal Makruf Nahi Mungkar Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) Kelantan di Balai Islam Lundang dekat sini hari ini.

Laporan muka depan Sinar Harian hari ini melaporkan Anwar tetap dengan pendiriannya mengiktiraf kewujudan negara Israel dengan syarat tentera negara tersebut perlu berundur dari tanah Arab, keganasan dihentikan serta aspirasi dan kewujudan rakyat Palestin dihormati.

Anwar turut dilaporkan berkata, beliau memahami bahawa Pas berpendirian kewujudan negara Israel adalah haram dan parti itu tidak berhasrat mengadakan rundingan serta kerjasama dengan Israel.-Utusan

P/S – Seperti yang penulis jangkakan, Nik Aziz telah mengambil jalan selamat dengan mengeyakan apa saja kenyataan DS Anuar dengan alasan kenyataan Nik Aziz ini untuk mewakili Pas, manakala DS Anuar pula mewakili PKR. “Itu tak apa,” kata Nik Aziz.

Kalau sudah tahu awal-awal lagi sikap ‘double standard’ Nik Aziz ini, tidak perlulah beliau bersusah payah menegur DS Anuar supaya membuat kenyataan secara terbuka bagi menjelaskan pegangan DS Anuar dalam isu melindungi keselamatan kerajaan Israel. Tidak ada keiklasan langsung di pihak Nik Aziz dan ianya jelas merupakan retorik politik mainan Nik Aziz semata-mata.

Penulis berasa amat sedih kerana seorang yang bertaraf  Mursyidul Am PAS, Nik Aziz sanggup mengeyakan kenyataan yang dibuat oleh bakal Perdana Menteri Malaysia.

Penulis boleh bayangkan betapa teruknya dasar luar negara yang akan dibawa oleh DS Anuar jika beliau berkesempatan menaikki takhta Putrajaya.

Sikap dayus dan “Tak Apa” oleh pemimpin-pemimpin PAS akan melemahkan kekuatan ukhuwah orang Islam Di Malaysia dan juga di negara-negara Islam yang lainnya.  

lannkb

8 comments:

Anonymous said...

Takpa pala hatok dia..anwar lu punya ketua fakatan..lo..

Anonymous said...

tYa lah tu TG..oiiii
Kalau dgn UMNO TG cakap mcm tu kan bagus....sejukla sikit hati org dengar..
Dengan anuar boleh pula...
Ada hubungan sulit ke??
Saja nak tanya.
Maklumlah bakal Imam Mahadi..
Tentulah TG kena hormat nanti ketulahan pula...kan...kan...kan..

Anonymous said...

kenyataan bodoh dari MB samdol!

Ego Nik Najis Sahabat Syaitan said...

N98k Najis dgn FucKtua nya..

Nuar sokong Israel tak apa..asal menang tak kira apa yg dipertarohkan..


Nik Najis ternyata sesat & menyesatkan seluruh umat Islam kerana suka bersahabat dgn SYAITAN berbanding rakan Muslim yg berlainan pendapat kerana EGONYA NIK NAJIS

Otak geliga said...

berapa ramai la yg TERTIPU dgn sandiwara PAS yg kononnya betul2 TEGAS mempersoalkan pendirian Anwar......nak bersangka baik mmg ok, tapi dgn org mcm N.A ni keena bersangka baik dlm keadaan BERHATI sepanjang masa.......hehehe

sekejap betul SANDIWARA x cukup dana ni berlangsung ye???....hehehe

Anonymous said...

sedih tengok nik aziz ni...

agaknya dia dah mula nyanyok

dia tak thau ke siapa anwar tu??? kan dia tu ketua pakatan pembnagkang yg bermaksud ketua kepada mereka jugak...

kembalikan PAS kepada zaman Dato Fadzil Noor...klau tidak PAS akan hancur!!!

Keluarlah dari pakatan yg jijik lagi menjijikkan ini..

PAS is dead

Anonymous said...

Manaboleh Dia (Anwar punya Pasal) Ini Pasal PAs jangan lepaskan tanggung jawap > Kalau takberani bertindak berhenti lebeh baik

Anonymous said...

itu dia punya pasal
itu pasal le kita kutok orang tua ganyut yang seekor ni...
hee..hee..hee..