Sunday, September 25, 2011

CERAMAH MAT SABU: PENYOKONG PAS, PERKASA BERGADUH


Salam semua ®…

Sudah-sudahlah tu saudara Mat Sabu. Nampaknya marah orang ramai ke atas Mat Sabu dan Pas semakin menjadi-jadi.  Nasihat penulis kepada Mat Sabu, ambillah pendekatan yang lebih sederhana dan janganlah malu untuk memohon kemaafan di atas kesilapan lalu. Berlajarlah daripada YB DAP, tak rugi mana-manapun. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak cakap inilah padahnya……ikuti laporan menarik daripada Malaysiakini hari ini:
Sambutan Aidilfitri dan ceramah timbalan presiden PAS Mohamad Sabu di Seremban malam tadi, tercemar apabila beberapa penyokong PAS cedera akibat dibaling batu dan air botol, malam semalam.

Acara yang dijadual bermula jam 9 malam tetapi setengah jam sebelum itu, kira-kira 100 penyokong kumpulan pendesak Melayu, PERKASA mula berhimpun di tepi jalan utama yang terletak kira-kira 60 meter dari pentas ceramah.

Mereka membawa sepanduk dan kain rentang seperti "Mat Sabu Pembohong", "Mat Sabu Perosak Bangsa" dan "Mat Sabu Hina Pejuang".

Pada awalnya, keadaan dilaporkan terkawal tetapi apabila Mohamad atau lebih popular dengan panggilan Mat Sabu mula menyampaikan ceramah pada jam 10.15 malam, ahli-ahli PERKASA itu didakwa cuba bergerak ke arah pentas.
Mereka bagaimanapun dihalang oleh penyokong PAS dan akibatnya berlaku tolak-menolak dan keadaan menjadi tidak terkawal.

Ketika itu, kira-kira 800 orang menghadiri majlis berkenaan.

Beberapa air botol dan juga batu kemudiannya didakwa dilontarkan ke arah pentas berkenaan hingga menyebabkan ada penyokong PAS yang dilaporkan cedera. Seorang daripada mereka juga mendakwa dibelasah oleh ahli PERKASA.

Timbalan pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Ghazali Mat Som yang merupakan penganjur acara itu kesal dengan kejadian tersebut dan mendakwa ahli PERKASA bertindak ganas.

"Seorang lelaki cedera di hidung dan kepalanya. Ada juga yang mendakwa ditumbuk di pipi dan terkena balingan batu di bahagaian belakang badan.

"Sebelum kejadian, seorang ahli PERKASA mahu menyerahkan memorandum bantahan tetapi kami tidak bersetuju menerimanya dan meminta mereka supaya bersurai.

"Kami kemudian memaklumkan kepada pihak polis dan apabila polis minta mereka bersurai, mereka juga engkar dan mula menunjukkan kebiadapan. Apabila lebih ramai polis datang, barulah mereka bersurai,” katanya.
Bukan anti-PAS

Sehubungan itu, Ghazali menggesa polis supaya bertindak dengan adil dan memastikan kejadian seumpama itu tidak berulang.

Sementara itu, Setiausaha PERKASA Negeri Sembilan, Alias Mohamad yang turut hadir semasa kejadian itu semalam, ketika dihubungi Malaysiakini pagi ini berkata bahawa mereka bukanlah anti-PAS tetapi sekadar menyatakan bantahan terhadap Mat Sabu.

Kami bukan menentang PAS secara keseluruhan tetapi hanya menyatakan bantahan kami terhadap Mohamad Sabu yang menyakitkan perasaan banyak anggota tentera.

"Ramai bekas anggota tentera hadir malam tadi dan mereka kecewa dengan kedegilan Mat sabu dan keenggannya meminta maaf berhubung kenyataannya.

"Dia yang diiktiraf komunis dan memartabatkan komunis.

Apabila diminta mengulas mengenai beberapa penyokong PAS yang cedera itu, Alias berkata PERKASA hanya mahu menyerahkan memorandum tetapi dihalang.

"Kami hanya mahu menyerahkan memorandum bantahan tetapi kami telah dihalang oleh penyokong PAS. Ini menyebabkan keadaan panik dan kejadian seumpama itu tidak sepatutnya berlaku.

"Tetapi saya difahamkan seorang daripada ahli kami juga terkena simbahan air panas daripada sumber yang tidak diketahui,” katanya.


4 comments:

Anonymous said...

Haii mintak tolong Polis jugak ke?? Bukan anak dia kata polis Yang bakar rumah dia kan......watpe mintak tolong Polis..Suruh je la Unit Amal selesaikan

Anonymous said...

apa salah nya sekali sekali Pas pulak yg di serang...ok lerr tuu

Anonymous said...

jenis bangsat tak tau malu gitu le. dok ngutuk polis lepas tu tau jugak nak harap belas ihsan polis.
polis patutnya tolong ketuk lagi komunis tu semua.
bangsat pas tu.

nok said...

Bangsat ni mana ada prinsip...selain memaki hamun parti lawan....repot juga pada Polis bila ada masalah.....asyik nak menipu aje puak2 ni tambah2 lagi penyangak Mat Sabun....

puak2 memang buta lagi dangkal....Mat sabun yg tutuh bini org tu boleh dilantik jadi Timbalan...apa loliknya perjuangan mereka...memang patut pun kena halau bangsat2...esuk2 bini kita pun Mat Sabun kebas bukan boleh harap mamat ni...